Sisačko-moslavačka županija broji 41 aktivni slučaj zaraze koronavirusom

Sisačko – moslavačka županija ima prvu preminulu osobu od koronavirusa, a dogodio se i proboj virusa u Obiteljski dom za starije i nemoćne u Novskoj, no stanje je pod kontrolom, rečeno je 15. rujna na konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite.

O epidemiološkoj situaciji na području županije izvijestila je Bojana Hrvojić iz Zavoda za javno zdravstvo Sisačko – moslavačke županije. Kazala je kako je aktivnih slučajeva 41, ukupno je do sada oboljelo 208 osoba, a u samoizolaciji su trenutno 142 osobe.

Župan Ivo Žinić izrazio je sućut obitelji preminulog napomenuvši kako je novo žarište trenutno u Novskoj no kako je sve pod kontrolom.  „Da nije bilo ulaska, odnosno prijenosa virusa u ovaj dom, vjerujem da bi situacija bila dosta dobra. Većina bolesnika iz ovog doma je hospitalizirana u našoj sisačkoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ i pod liječničkim su nadzorom. Međutim, moram kazati i tužnu vijest da je prva osoba iz ovog doma umrla, tako da sad imamo jednu osobu koja je umrla od COVID-19 na području naše županije. Ta osoba je bila 1938. godište, dakle riječ je o starijoj osobi koja je imala i druge tegobe tako da uzrok smrti nije samo COVID-19, iako je bio pozitivan“.

Načelnik Stožera Roman Rosavec kazao je kako su i dalje na snazi mjere koje su uveli 7. rujna i koje vrijede do 21. rujna. Dodao je da najviše upita dobivaju vezano uz organizaciju svadbi i sportskih natjecanja pa je još jednom pojasnio preporuke.  „Svadbene svečanosti na području Sisačko – moslavačke županije po pitanju broja uzvanika nisu ograničene. Ono što svi trebamo poštovati i čega se u tim slučajevima treba pridržavati su mjere fizičke distance i poštivanje propisane kvadrature od četiri četvorna metra po osobi. Razmatrali smo i mogućnost da se na sportskim natjecanjima, prvenstveno na nogometnom utakmicama dozvole gledatelji, budući da smo od Nogometnog saveza Sisačko-moslavačke županije zaprimili dopis vezan uz razmatranje mogućnosti puštanja dijela gledatelja. U razdoblju koje je pred nama nismo još usvojili tu mogućnost, već smo i dalje mišljenja, u dogovoru sa strukom, da ove mjere treba poštovati do 21. rujna, a tada ćemo, sukladno stanju na terenu, procijeniti i vidjeti mogućnost da se i na sportskim natjecanjima u određenom okviru dopusti prisustvo gledatelja“.

Rosavec je kazao kako se nastava u školama obavlja u posebnim uvjetima te podsjetio da u učionicama, gdje su mogli osigurati uvjete, nije obavezno nošenje maske, ali izvan njih i unutar škole je obavezno.

Dodajmo i kako je odlukom Stožera civilne zaštite Sisačko- moslavačke županije od 10. rujna osnovana izolacijska jedinica za područje županije kao posebna sigurnosna mjera za zaštitu pučanstva od zarazne bolesti COVID-19, a nalazi se u paviljonu „Ravnik“, Neuropsihijatrijske bolnice Dr. Ivan Barbot Popovača.