Nakon zamjene elektroinstalacija, Muzej Moslavine čeka sanacija temelja

Muzej Moslavine jedna je od kompleksnih ustanova koja se bavi prikupljanjem, obradom, prezentacijom i publiciranjem kulturno-povijesnog blaga područja Moslavine, dijela hrvatske Posavine i zapadne Slavonije. Smješten u središtu Kutine u bivšem ladanjskom dvorcu grofova Erdödy sagrađen je sredinom 18. stoljeća, te je došlo vrijeme za potrebnu sanaciju temelja ove barokne pravokutne kurije s malim trijemom iznad ulaza na istočnom pročelju.
 

Sanacija temelja najavljena je i proljetos prilikom posjeta ministrice kulture Nine Koržinek Obuljen kutinskom muzeju, za što je Grad Kutina dobio podršku ministrice. Bit će to nastavak radova započetih krajem prošle godine kada je provedena kompletna zamjena električnih instalacija u vrijednosti 150.000 kn iz gradskog proračuna s ciljem dobivanja na sigurnosti i kvaliteti rada ove ustanove.
 

Podrumski prostor koji se nalazi ispod Muzeja Moslavine u lošem je stanju, te prije svega treba riješiti problem vlage. Nakon toga otvaraju se mogućnosti i za nastavak uređenja ovog iznimnog prostora.

Izvorni, barokni izgled današnje zgrade MM izmijenjen je prilikom historicističke obnove 1895. godine, zabilježene na zabatu, kada je kurija dobila izgled koji je neznatno izmijenjen do danas. Muzej je osnovan 15. ožujka 1960. godine kao Muzej i arhiv narodne revolucije Moslavine. Sam nastanak muzeja, i prve godine rada, nerazdvojno su vezane uz Povijesni odjel tj. Odjel NOB-a. Godine 1963. mijenja svoj naziv u Muzej Moslavine te uz već postojeći povijesni odjel širi svoju djelatnost na arheologiju i etnologiju a 1972. godine otvara se i galerijski odjel. I danas muzej djeluje u ova četiri odjela. U zgradi Muzeja Moslavine Kutina postavljena su četiri stalna postava: arheološki, kulturno-povijesni i etnografski.