Gradonačelnik Popovače osuđuje ponašanje pojedinih pripadnika romske nacionalne manjine

Nastavno na incidentne situacije koje su proteklog vikenda izazvali pojedini pripadnici romske nacionalne manjine, gradonačelnik Josip Mišković uputio je izraz osude takvih ponašanja:


„Oštro osuđujem nedolična ponašanja pojedinih pripadnika romske nacionalne manjine kojima građani Grada Popovače učestalo svjedoče, a posebno su bila izražena proteklog vikenda kroz remećenje javnog reda i mira uz pucnjavu iz vatrenog oružja, divljanje vozilima po užem središtu grada kao i nanošenjem fizičkih ozljeda sugrađanima. Sva naša nastojanja u smjeru postizanja uspješne socijalizacije Roma, poglavito onih s prebivalištem u Donjoj Vlahiničkoj, očito nažalost nije urodila plodom. Svakodnevne pritužbe većinskog stanovništva na ponašanje pojedinih pripadnika ove manjine ukazuju na manjkavost sustava koji je očigledno jako zakazao kada se radi o Romskoj zajednici na našem području.
Grad Popovača kontinuirano nastoji kroz aktivnosti koje su u njegovoj nadležnosti (izgradnja komunalne infrastrukture u naseljima, pomoć u stjecanju osnovnih stambenih uvjeta) osigurati pretpostavke za integraciju Roma u lokalnu zajednicu i kvalitetan suživot sa ostalim građanima. No pojedini članovi romske zajednice svojim neodgovornim, bahatim i nekulturnim ponašanjem nastavljaju terorizirati sumještane. Osim remećenja javnog reda i mira, verbalnih ispada te paljenja različitih vrsta sekundarnih sirovina, prije svega to se odnosi na strahovito divljanje osobnim automobilima i kombi vozilima ulicama Grada. Unatoč nizu pokušaja i razgovora koji su vođeni između lokalne samouprave, nadležnih institucija te pripadnika romske nacionalne manjine i ostalih mještana, ništa se na bolje nije promijenilo. Dapače, upravo suprotno, među građanima Popovače danas vlada strah pri izlasku u šetnju gradom i osjećaju se nesigurno što je potpuno nedopustivo.
Kao gradonačelnik sam u više navrata zatražio snažniju intervenciju odgovornih unutar sustava i u smislu represivnih mjera, ali i u smislu snažnije kontrole dodjele socijalnih pomoći. Apeliram i ovim putem na nadležne institucije da adekvatno reagiraju kako bi Popovača ostala sigurno mjesto za život svih njeznih građana“.