Fungi Vikend u Lonjskom polju

Fungi vikend, festival gljiva u Parku prirode Lonjsko polje, održat će se u subotu i nedjelju, 26. i 27. rujna, u Posjetiteljskom centru Repušnica u istoimenom mjestu kraj Kutine. Bogat program pripremaju Turistička zajednica grada Kutine, Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje i Centar za istraživanje gljiva „Russula“ Novska.
Posjetitelje očekuju velika izložba gljiva, edukativni sadržaji o biološkoj raznolikosti Lonjskog polja i važnosti njezina očuvanja te ugostiteljska ponuda. Izložba gljiva će, prema preporukama epidemiologa, biti postavljena na otvorenom. Izložit će se gljive Slavonije i Moslavine, a kako bi ih posjetitelji što bolje upoznali, sve će biti označene karticama s hrvatskim i znanstvenim nazivom, oznakom jestivosti i eventualne ljekovitosti.
Zainteresirani će pod vodstvom stručnih vodiča moći krenuti u biciklističke te pješačke obilaske Parka prirode Lonjsko polje, a moći će se voziti i kanuom. Zbog pridržavanja razmaka svaka će skupina moći imati do 10 sudionika.


U dvorani Posjetiteljskog centra moći će se razgledati multimedijska edukativna izložba Diverterra namijenjena djeci predškolske i školske dobi. Izložba djecu poučava zaštiti okoliša, klimatskim promjenama te očuvanju prirode i bioraznolikosti. Posjetitelje kroz izložbu vode avatari sedam životinja: jež, morska
kornjača, vidra, ris, dinarski voluhar, medvjed i pčela. Obilazak izložbe bit će organiziran u četiri termina.
Posjetitelji Fungi vikenda moći će upoznati i projekt SavaTIES povezan s borbom protiv invazivnih vrsta u zaštićenim područjima u slivu rijeke Save. Prisutnost invazivnih vrsta značajno utječe na promjene u staništima, pa tako i na bioraznolikost gljiva.
U subotu program traje od 9 do 18, a u nedjelju od 10 do 15 sati. Repušnica se nalazi kraj Kutine i udaljena je samo sat vremena vožnje osobnim vozilom autocestom iz Zagreba. Zbog toga na tamošnji festival gljiva,
utemeljen prije pet godina, uz posjetitelje iz Sisačko-moslavačke, rado dolaze i oni iz Zagrebačke županije te Grada Zagreba.

Dodatne informacije:
www.turizam-kutina.hr i Facebook stranica Turističke zajednice grada Kutine