Fungi vikend u Lonjskom polju

Fungi vikend, festival gljiva u Parku prirode Lonjsko polje održan je proteklog vikenda u Posjetiteljskom centru u Repušnici. Bogat dvodnevni program pripremili su; Turistička zajednica grada Kutine, Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje i Centar za istraživanje gljiva „Russula“ Novska.
Posjetitelji su mogli na otvorenom razgledati veliku izložbu gljiva Moslavine i Slavonije. Za djecu je organizirana edukativna, interaktivna izložba Divertera. Tradicionalno na štandovima su svoje proizvode posjetiteljima ponudili OPG-i i obrtnici.
Za posjetitelje su pod vodstvom stručnih vodiča organizirani biciklistički i pješački obilasci Parka prirode Lonjsko polje.
Predstavlje je i projekt SavaTIES povezan s borbom protiv invazivnih vrsta u zaštićenim područjima u slivu rijeke Save. Prisutnost invazivnih vrsta značajno utječe na promjene u staništima, pa tako i na bioraznolikost gljiva.
Etno kulinarska akademija iz Garešnica za posjetitelje je pripremio gljivarski zajutrak i ruča. Glavni sastojci tri jela na menuu su bile gljive Moslavine i Slavonije.
Direktorica TZ Kutina Ivana Grdić zadovoljna je posjetom Fungi vikend koji je održan uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. „Naš Fungi festival, ove godine Fungi vikend svake godine napreduje te je i ove godine uz nešto manji program privukao značajan broj posjetitelja. Moslavinu želimo predstaviti kao zanimljivu turističku manifestaciju i Fungi vikend u tim nastojanjima daje veliki dorpinos.“
Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić pohvalio je organizatore i izrazio zadovoljstvo uspješnom organizacijom. „Škrlet i MoslaVina, izložba vina prepoznatljivost su Kutine i Moslavine, a to će uskoro biti i Fungi festival u Lonsjkom polju. Moslavina je prirodni biser, koji će tek biti otkrive, a uz promociju turizma, ovaj je Fungi festival važan i u razvijanju svijesti o potrebi očuvanja bioraznolikosti te zaštiti prirode.“, zaključio je gradonačelnik Kutine.