Završen 24. konjanički maraton uz odašiljač Radio Moslavine

Nakon jutarnjeg simboličnog jahanja obroncima Moslavačke gore na 250-om kilometru, za pet jahača članova Udruge uzgajivača arapskih konja Moslavine iz Volodera, završen je petodnevni 24. konjanički maraton.

Desilo se to u podne uz odašiljač Radio Moslavine na Mramor Brdu, s kojega je u javnost odaslano najviše vijesti o tom jedinstvenom maratonu pod sloganom „Tradicija prošlosti – potreba budućnosti“.
Iza njega je u 24 godine više od 12.000 kilometara. Ovogodišnji je započeo 5. kolovoza na Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja iznimno svečanim ispraćajem u Kutini. Bio je spomen hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu poginulima na području zapadne Slavonije u ratnoj 1991. godini.


Uz nazočnost Ive Žinića, sisačko – moslavačkog župana i Stjepana Hrastnika, predsjednika županijske i kutinske udruge branitelja Domovinskog rata, posebni pijetet iskazan je šestorici poginulih branitelja u Koritima 23. studenoga 1991. godine. Život za domovinu tada su položili: Željko Kosović, Siniša Coha, Ivan Križak, Srećko Demeter, Krunoslav Rošin (područje Kutine) i Josip Konečni (Ivanić Grad).

Odajući počast braniteljima, svih pet dana u sedlu bili su: Željko Petters, Deni Stanić, Tanja Petters, Sanja Petters i Domagoj Petters. Završni trenutci nosili su osobitu spontanost nedaleko odašiljača Radio Moslavine u ozračju vinorodnog Škarja. Božica Krmelić i njezin sin Davor sjećanjem od 2014. godine na preminulog supruga i oca Ivana, inače branitelja zapadnoslavonske bojišnice, godinama su na ispraćaju maratona. Ovoga puta priredili su konjanicima doček pun prijateljskog ugođaja. (D. Pasarić)