Voloderski konjanici vjerni tradiciji

Pod sloganom „Tradicija prošlosti – potreba budućnosti“ na Dan pobjede, dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja vjeran i to neprekinuto 24 godine ostaje poznati moslavački maraton arapskih konja. Prilagođeno epidemiološkim uvjetima za ovogodišnjih pet dionica za pet jahača iz svog obiteljskog okruženja pobrinula se obitelj Petters iz Volodera.  U njoj  je i sjedište Udruge uzgajivača arapskih konja Moslavine. U sedlu su: Željko Petters, Deni Stanić, Tanja Petters, Sanja Petters, Domagoj Petters.

Domaćin jutrošnjeg ispraćaja pred zgradom  Policijske uprave bio je Grad Kutina s gradonačelnikom Željkom Babićem.  

Nakon državne himne u izvedbi KUD-a „Moslavec“ iz Volodera sudionike uz spomen obilježje poginulim policajcima pozdravio je  u ime svih branitelja grada Kutine koordinator udruga Damir Badanjak.

Dionice puta posebno vezane za ratni put bivših pripadnika temeljne i SJP ”RIS” PU Kutina te 56-u. kutinsku samostalnu bojnu, uz operacije i žrtve iz 1991. godine: Bujavicu, Lovsku, Korita, Trokut…

Povratkom u Voloder proći će se uz rijeke Savu i  Lonju te promovirati značajke Parka prirode „Lonjsko polje“ a u završnici i  Regionalni park „Moslavačka gora“. Riječi ispraćaja uputio je Stjepan Hrastnik, predsjednik Udruge hrvatskih veterana i dragovoljaca Domovinskog rata Sisačko – moslavačke županije, a učinio je to i kao  izaslanik župana Ive Žinića.


Posebno zahvalnost za sve dosadašnje maratone za ostvarenih više od 12.000 kilometara izrekao je gradonačelnik Popovače Josip Mišković.

Konjanike i njihov put dug 250 kilometara  blagoslovio vlč. Marijan Štingla, župnik iz Volodera.  (D. Pasarić)