Roditelji mogu biti mirni uoči početka nove školske godine

Nastava u svim školama na području Sisačko-moslavačke županije počinje u ponedjeljak 7. rujna, Istaknuto je to na konferenciji za novinare županijskog Stožera Civilne zaštite nakon sjednice u Sisku.
Roman Rosavec, načelnik Stožera i zamjenik župana istaknuo je kako je Županija osnivač 38 osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova na području županije te je dodao: „Jasno je da mi kao osnivači moramo u određenom segmentu preuzeti odgovornost i dužnost kroz sam Stožer za potrebe osiguravanja zaštitne opreme. Tu opremu ćemo nabaviti u suradnji sa Nacionalnim stožerom i Ministarstvom.“
Načelnik Stožera CZ SMŽ rekao je kako će Županija maksimalno zaštititi sve učenike. „Ali apeliram i na roditelje, kako je i ministar sam napomenuo, negdje oko četiri maske po učeniku su potrebne. Uistinu kako bi svi zajedno pokazali socijalnu osjetljivost, tamo gdje roditelj može osigurati svom djetetu masku neka to pokuša sam učiniti. Županija će sudjelovati u maksimalnoj zaštiti svih učenika“, rekao je Roman Rosavec.
Poručio je roditeljima kako mogu biti mirni uoči početka nove školske godine. „Sa današnjim danom smo prema paketu mjera koji je dostavljen Županijama, kao osnivačima. Mi ih sada proučavamo. Pročelnik Svi ravnatelji imat će vrlo brzo definitivna rješenja na koji način će u pojedinoj školi biti organizirana nastava. Neki od njih su se već javili, samostalno odlučili da će organizirati nastavu u dvije smjene kako bi se upravo poštivale sve one preporuke koje su dane. Nadam se da ćemo maksimalno prilagoditi sve te uvjete početku nastave koja bi trebala krenuti 7.rujna“, rekao je Rosavec.
Na području SMŽ imamo, na žalost, svakodnevno novooboljele osobe, ali olakotna je okolnost da je riječ uglavnom o mlađim osobama te da se zna kako su se i gdje zarazile.
Pred nama je razdoblje jeseni, počinje nastava, rekao je Rosavec, dodajući kako u Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu i sport razrađuju i definiraju odluke na koji način će se škola organizirati. Preporuke nacionalnog povjerenstva nastojat ćemo provesti u djelo kako bismo maksimalno zaštitili naše učenike.
Rosavec je rekao i kako je županijski stožer donio određene odluke za razdoblje pred nama, one će biti poslane na usuglašavanje nacionalnom stožeru i za nekih tjedan dana imat ćemo definirane odluke za Sisačko-moslavačku županiju.
„Nadam se da je pred nama razdoblje kad ćemo postati krajnje odgovorni, da ćemo shvatiti nužnost nošenja zaštitne opreme i pravilno je primjenjivati. Prvenstveno govorim o zaštitnim maskama koje trebaju prekrivati i usta i nos, a ne da je samo pro forme stavimo, da će se poštivati mjere socijalne distance, da će se vršiti dezinfekcija ruku i da će se socijalna osjetljivost među našim sugrađanima podići na što viši nivo, kako bismo se što manje zarazili COVIDOM-19“, poručio je javnosti načelnik Stožera civilne zaštite SMŽ, zamjenik župana Roman Rosavec.