Užas u Lonjskom polju

Nepoznati počinitelji ubili zaštićene kornjače pa ih nabili na kolac. Policijska potraga na mučiteljima životinja je u tijeku.
‘Nadamo se da će osoba koja stoji iza ovog sadističkog čina, biti brzo pronađena i strogo kažnjena’, poručili su iz Javna ustanove Park prirode Lonjsko polje.

Nekoliko dječaka pronašlo je u ponedjeljak u Lonjskom polju na području Repušnice četiri ubijene kornjače, nabodene na kolce. Uznemirujuću fotografiju jedne od kornjača objavila je na svom Facebook profilu teta dječaka i napisala kako su ostale udaljene svega nekoliko metara.
O ovom se slučaju mučenja životinja očitovala i Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje koje prenosimo u cijelosti:
„Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje najoštrije divljački čin ubijanja kornjača u polju kod Repušnice!

Čim je uočena fotografija na Facebooku, naši su kolege izišli na teren i slučaj prijavili policiji. Na licu mjesta uočene su četiri ubijene ženke barske kornjače, strogo zaštićene vrste u Republici Hrvatskoj. Zbog toga se nadamo da će osoba koja stoji iza ovog sadističkog čina, kakav ne pamtimo, biti brzo pronađena i strogo kažnjena!

Ovakva nedjela gorak su nam podsjetnik da u zaštiti prirode trebamo pomoć stanovnika naselja u Parku prirode i oko njega te naših posjetitelja. I ovim putem ih pozivamo da nam jave čim u zaštićenom području Lonjskog polja uoče i najmanju ugrozu prirode – kako životinja, tako i biljaka. Nadamo se da u budućnosti nećemo svjedočiti ničemu sličnome ovoj fotografiji!

Djelatnici Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje, u prvom redu naši čuvari prirode, nadziru ovo zaštićeno područje veličine oko 500 kilometara četvornih i redovno obilaze teren, ali budući da je riječ o drugome po veličini parku prirode u Hrvatskoj, naši čuvari s trenutačnim kapacitetima ne mogu u svakom trenutku nadzirati svaki dio Lonjskog polja.

Zbog toga molimo da nam građani svoje dojave javljaju putem e-adrese ranger@pp-lonjsko-polje.hr ili da ako uoče neku nepravilnost ili čak kazneno djelo, odmah obavijeste najbližu policijsku postaju.“


Nadamo se da u budućnosti nećemo svjedočiti ničemu sličnome ovoj fotografiji – stoji u reakciji koju je potpisala Helena Radić Bosanac, rukovoditeljica Odsjeka za promidžbene aktivnosti i sustav posjećivanja Parka prirode Lonjsko polje.
Policijski očevid je u toku