Održana Sjednica Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije

Stanje s koronavirusom na području Sisačko – moslavačke županije bila je tema konferencije za novinare koju je 9. srpnja održao županijski Stožer civilne zaštite.

Načelnik Stožera Roman Rosavec kazao je kako je županija bez koronavirusa bila 42 dana, točnije do 17. lipnja , a danas je ukupno oboljelo 34 osobe (13 u Kutini, šest u Petrinji, pet u Sisku te po jedna  Novskoj, Martinskoj Vesi, Dvoru, Kukuruzarima i Hrvatskoj Kostajnici). 166 osoba je trenutno u samoizolaciji. „Vidimo da stanje s koronavirusom još nije apsolutno prošlo. Jedno okupljanje, postalo je nemili događaj i žarište na području Moslavine. Primjer nam je to svima na koji način ne bismo smjeli postupati. I dalje trebamo ostati krajnje odgovorni, brinući o sebi kao pojedincima, ali i o našim sugrađanima. Kao načelnik Stožera još jednom upućujem apel svim našim sugrađanima – ostanite odgovorni, brinite o sebi i svojim bližnjima, poštujte mjere i propise koje nalaže Nacionalni i županijski Stožer, poštujte protokole u zdravstvenim ustanovama, poštujte sve ono što je propisano kako biste sačuvali zdravlje sviju nas“.

Predstavnik Policijske uprave sisačko – moslavačke Robert Vukić izvijestio je kako je od 17. lipnja utvrđeno četiri kršenja samoizolacije, većinom stranih državljana te kako od 4. srpnja nema utvrđenih kršenja. Smatra da su građani savjesni situacije te kako odgovornim ponašanjem olakšavaju rad policiji.

Podsjetivši kako još uvijek nema lijeka niti cjepiva, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko – moslavačke županije Inoslav Brkić pozvao je građane na poštivanje svih preporuka i mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Ravnatelj Opće bolnice Dr. Ivo Pedišić Sisak dr. Tomislav Dujmenović kazao je kako u bolnici nema oboljelih od koronavirusa. „Ulazak i dolazak u bolnicu je kontroliran kroz trijažno mjesto. Molimo sve koji dolaze u bolnicu da nose zaštitnu masku. Nastojali smo osigurati što bolje uvjete. Postavili smo klupe, suncobrane, toalet, u fazi nabave je i voda. S ciljem njihove zaštite, zabranjene su posjete bolesnicima. Osigurali smo da se u vrijeme posjete može razgovarati putem Skypea. Najtežim bolesnicima smo omogućili jednu posjetu od strane najbliže rodbine. Molimo sve za strpljenje u zajedničkoj borbi protiv ove bolesti“.