U Ravniku otvorena Dnevna bolnica za oboljele od demencije

Simboličnim rezanjem vrpce 25.lipnja svečano je otvorena Dnevna bolnica za oboljele od demencije na dislociranoj lokaciji Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“ Popovača u Ravniku.

Ova ustanova  osnovana je s ciljem poboljšanja kvalitete života oboljelih kao i njihovih obitelji. Sukladno svim suvremenim standardima u liječenju demencije opremljen je prostor za ovu dnevnu bolnicu, a objekt bolnice, koji dugo nije bio aktivan, na ovaj je način ponovno stavljen u funkciju. Zadovoljstvo time izrazila je ravnateljica popovačke bolnice prim.dr. Marina Kovač.

„Opremili smo taj prostor kako bi bio dnevna bolnica za osobe oboljele od demencije. Prepoznali smo, a i vidjeli svakodnevno kroz naše ambulante da postoji velika potreba za time, posebno na ovom području. Ljudi pitaju, traže takve programe i takve sadržaje. Radi se o prostoru koji je namijenjen za starije osobe i u kojem će, kroz jedan interdisciplinarni pristup,  ne samo psihijatri, već i stručnjaci drugih profila, raditi programe za starije osobe koje imaju određene poteškoće koje se tiču njihovih intelektualnih i kognitivnih funkcija. Vidimo da smo napravili jedan veliki i značajan iskorak s obzirom na to da takva dnevna bolnica postoji samo u Zagrebu. Na ovom području, mi smo prvi koji smo to napravili i to nas zaista veseli“.

Sam projekt je koštao šezdesetak tisuća kuna, isto toliko je uloženo u opremu, a sve je radove izvela tehnička služba bolnice. U njega bi za početak trebalo biti smješteno dvadesetak korisnika, kazao je ovom prilikom sisačko – moslavački župan Ivo Žinić.

„Briga o starijim osobama je itekako izražena u Županiji, ali i u svim našim ustanovama, poglavito zdravstvenim i socijalnim. Tako želimo omogućiti, onima kojima je to potrebno, jednu kvalitetnu skrb. Palijativna skrb je itekako bitna u modernom društvu, u današnjem načinu života izražena je potreba za tim. Čestitam na ovim pomacima, prije svega ravnateljici i osoblju bolnice koje je prepoznalo kroz ambulantno liječenje što je potrebno napraviti i na koji način reagirati. Ovo je jako koristan prostor. Ova bolnica će skrbiti o starijim, dementnim osobama, a mi na ovaj način želimo pomaknuti razmišljanje i način skrbi u palijativi, ali i općenito u zdravstvu“.

Župan je najavio i inovacije u području zdravstva, tj. novi, inovativni centar za palijativnu skrb u Petrinji, projekt koji će promovirati početkom jeseni, a kojim bi, kako je istaknuo, zaokružili mrežu palijativne skrbi u Sisačko – moslavačkoj županiji.