Skupština Udruge za zaštitu potrošača Grada Kutine

Udruga za zaštitu potrošača održala je redovnu godišnju Skupštinu na kojoj su usvojena izvješća za prošlu i plan rada za ovu godinu. Skupština, kako je istaknuo predsjednik UZP Zlatko Bosak, kasni zbog situacije izazvane pandemijom COVID 19. Udruga za zaštitu potrošača iz Kutine jedina je udruga na području Sisačko moslavačke županije koja zastupa prava potrošača, te su im lani od strane Grada Kutine i odobrena sredstava u iznosu od 9,5 tisuća kuna. Na skupštini su jednoglasno prihvaćene i predložene dopune Statuta Udruge, u smislu da se i formalno omogućuje sazivanje i održavanje sjednica Skupštine, Upravnog odbora i Nadzornog odbora Udruge na daljinu, uz ispunjavanje odgovarajućih uvjeta, kao i odluka o istupanju iz članstva u Savezu udruga za zaštitu potrošača ROZP (sa sjedištem u Varaždinu), koji je u posljednje vrijeme suočen s financijskim i organizacijskim poteškoćama.


  UZP Kutina i dalje ustrajava u pravcu jačanja tzv. međusektorske suradnje između civilnog, poslovnog i javnog sektora, pozivajući sve za zajednički stol. „Želimo da se našu Udrugu doživljava kao dobrodošlog partnera, a ne kao oporbu gradskim vlastima, sve u cilju podizanja opće razine zaštite prava potrošača JU, njihove kvalitete, tržišne konkurentnosti pružatelja JU te javnih standarda općenito“ istaknuo je Bosak.

„Kolika je vrijednost resursa komuniciranja na daljinu, putem Interneta, društvenih mreža, e-pošte i slično, najviše je došlo do izražaja u uvjetima ograničavanja socijalnih aktivnosti i kontakata za vrijeme pandemije. Zbog toga se i tijekom 2020. god. planira nastavak razvoja naše mrežne stranice, u smislu povećanja njezine atraktivnosti i interaktivnosti s krajnjim korisnicima – potrošačima.

Već sad je jasno da se dio planiranih aktivnosti, poput javnih tribina, seminara, skupština saveza ZP i drugih, planiranih prijavljenim projektom „ZAJEDNO ZA POTROŠAČE (2020)“, nije i neće moći održati do kraja tekuće godine. Zbog toga se od njih odustalo, uslijed čega je došlo do značajnih ušteda za najam prostora, putne troškove i dr. Također, odgađa se donošenje odluke o pokretanju postupka za učlanjenje u savez Mreža potrošača Hrvatske (MPH), sa sjedištem u Čakovcu. Tako je UZP Kutina samoinicijativno Gradu predložila umanjenje početno zatraženih sredstava za aktualni projekt ZP na 47%, a svoj ukupni proračun za 2020. god. na 43% od početno planiranog, uvažavajući tako okolnosti  otežanog stanja u gospodarstvu, a time i smanjenih proračunskih mogućnosti Grada“, istaknuto je u izviješću UZP.

   Skupštini su prisustvovali pročelnik za društvene djelatnosti Grada Kutine Željko Tomičić i gradski vijećnik Ivica Glibo u svojstvu predsjednika Savjeta potrošača javnih usluga Grada Kutine. Tom su prilikom istaknuli kvalitetan rad udruge i dobru komunikaciju, te su pozvali udrugu da inicira tematske sastanke na koje će se rado odazvati.(www.kutina.hr )