Skupština Udruge umirovljenika Grada Kutine

Nastupom zbora Udruge umirovljenika Grada Kutine otvorena je Skupština najstarije Udruge umirovljenika u Kutini.


 Predsjednik Udruge Josip Prajner izvijestio je članove o radu udruge u proteklom razdoblju, predao financijsko izviješće i najavio planove do kraja godine. Pandemija COVID 19 utjecala je i na aktivnosti ove udruge čija je populacija najrizičnija kada je u pitanju korona virus.


  Udruga broji 352 člana, a sljedeće godine imaju jubilarnu 75. obljetnicu za koju je najavljen i poseban program obilježavanja u čemu očekuju i pomoć Grada Kutine.

Kako je istaknuo Prajner Udruga nastoji održavati prostor i jedan dio iznajmljuje Knjižnici, a jedan ugostiteljskom objektu “Kod Mate”. Prostor udruge održavaju i sredstvima koje dobivaju od Grada Kutine. Tako su sukladno mogućnostima tijekom 2019. godine prostor klimatizirali, promijenili dio stolarije i izvršili određene popravke kako bi i sala koju koriste bila u funkciji njima, ali i povremenim korisnicima.


   „Najveći su nam problem podrumske prostorije za većih oborina, jer su susjedni objekti spojeni na kanalizaciju naše zgrade“, stoji u izviješću za 2019. godinu i rješenje problema očekuju od grada Kutine. Ove godine i planu im je izmjena stolarije, te brušenje i lakiranje parketa ukoliko to mogućnosti dozvole, te nabavka kompjutera kako bi svoj rad prilagodili potrebama udruge. Prajner je pohvalio aktivnost članova koji sudjeluju u brojnim sekcijama društva, od kulture do sporta, suradnju na zdravstvenim pregledima s kutinskim dijabetičkim društvom, te susjednim udrugama umirovljenika. Istaknuo je dobru suradnju s gradonačelnikom Zlatkom Babićem te se nada nastavku takve suradnje i ubuduće. Jedna od aktivnosti udruge je i organizacija izleta i druženja s drugim udrugama umirovljenika te sudjelovanje na proslavi Dana umirovljenika SMŽ.
 

Skupu se obratio gradonačelnik Kutine Zlatko Babić koji je pohvalio rad udruge i njihove aktivnosti i zaželio im nastavak uspješnog rada. Bilo je riječi i o izgradnji Doma za starije i nemoćne. Član Udruge Vladimir Ilijaš postavio je pitanje kada će Kutina dobiti Dom umirovljenika, naglašavajući kako je to pitanje postavljao svim gradonačelnicima do sada, a do danas projekt nije realiziran.

Babić je rekao kako u Kutini postoji i potreba i volja da se takav objekt napravi, što su potvrdili svi sudionici političkog života u Kutini do sada, no privatni investitori očito nisu ovdje vidjeli svoj interes. “Suvremeni domovi vrlo su skupi za korisnike i privatni investitori tu traže svoju računicu. S druge strane manjih privatnih domova ima. Najbliže zahtjevu umirovljenika je rekonstrukcija prostora u Domu zdravlja Kutina kako bi se dobila ispostava Doma Sisak, čiji je osnivač Sisačko moslavačka županija. U dokumentaciju su dosad već uložena znatna sredstva i na tome se radi, a o dinamici odlučuje Sisačko moslavačka županija. Grad Kutina u tome je vrlo zainteresiran partner i mi u tom smislu radimo pritisak i očekujemo početak izgradnje sljedeće godine“, zaključio je Zlatko Babić. Druženje je nastavljeno uz pjesmu zbora udruge koji vodi Bruno Zebić.