Obilježen Dan Sisačko-moslavačke županije

Obilježavanje Dana Sisačko-moslavačke županije započelo je, u srijedu, 10.lipnja,  polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac u Sisku, a potom su izaslanstva zapalila svijeće i kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku dr. Franje Tuđmana.

Za Dan županije uzet je dan rođenja Stjepana i Antuna Radića, 11. lipnja, pa je obilježba tradicionalno nastavljena u Desnom Trebarjevu, rodnom mjestu „učitelja hrvatskog naroda“, gdje su pred bistama ispred mjesta na kojem je nekad stajala kuća Radića položeni vijenci i zapaljene svijeće.

U crkvi Svetog Martina biskupa u Martinskoj Vesi, svetu misu povodom proslave Dana Sisačko-moslavačke županije predvodio je sisački biskup monsinjor Vlado Košić, dok je u Kulturnom centru braće Radić otvorena izložba naziva „Antun i Stjepan Radić – sinovi Trebarjeva“ koju je otvorio izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Svečana sjednica Županijske skupštine u povodu Dana SMŽ, 11. lipnja održana je u Spomen domu  braće Radić u Desnom Trebarjevu.

Predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić je kazala kako danas slavimo 27.rođendan naše županije. „Kroz 27 godina ovo naše područje proživjelo je različite uspone i padove, 27 rođendan slavimo u posebnim, kriznim uvjetima izazvanim koronavirusom. Morali smo se prilagođavati novonastaloj situaciji u svim segmentima društva, pa tako i u radu naše Županijske skupštine. Od prošle Svečane sjednice održali smo šest sjednica i raspravili 112 točaka Dnevnog reda. Svojim odlukama pridonosili smo razvoju i napretku županije, ostvarivali uvjete za gospodarski rast, za razvoj obrazovanja i znanosti, za bolju zdravstvenu zaštitu naših sugrađana, za što bolje djelovanje kulturnog i športskog života, prostorno i urbanističko planiranje i uređenje, održavanju cesta, infrastrukture, prometne infrastrukture i turizma“, rekla je Roksandić te podsjeća kako su u posljednjoj godini mandata ove Županijske skupštine te su do sada odradili 19 sjednica i 304 točke Dnevnog reda.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je istaknuo kako su se poklonili onima koji su dali svoj život za današnju slobodnu i neovisnu Hrvatsku.  „Moram izraziti zadovoljstvo sa onim što smo učinili u protekloj godini od zadnje Svečane sjednice, od zadnjeg rođendana, puno toga je napravljeno, zahvaljujući dakle i nama, ali i velikoj pomoći hrvatske Vlade, svim ministrima, našem premijeru, što su nam pomagali u pripremanju naših projekata. Potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova je rekao 616 milijuna samo za Grad Sisak, ali ukupna sredstva koja su u protekloj godini i ovoj godini utrošena, ili će biti utrošena, se kreću blizu tri milijarde. Ovo je samo dakle za one najveće projekte u Gradu Sisku gdje se gradi Središnji paviljon, buduća Dnevna bolnica i hitni objedinjeni bolnički prijem. Tu je čitav niz projekata na infrastrukturi. Zašto su ta sredstva velika, velika su upravo iz razloga što su ulaganja, naša Vlada i EU fondovi, bili izdašni“, rekao je Žinić.

Zahvalio se svojim suradnicima, ustanovama i svima koji su u ovim projektima doprinijeli da možemo očekivati kvalitetniju budućnost. „Ponovit ću one misli Stjepana Radića, to uvijek treba ponavljati, ne samo borba za naše simbole, domoljublje, misao koja je u današnje vrijeme itekako aktualna: Bolje da me progone u mojoj Domovini, nego da me vjetar nosi kao suhi list u tuđini. To neka bude poruka svima nama. Nije domoljublje busanje u prsa, mahanje barjacima, domoljublje je odricanje, rad za opće dobro, rad za svoj kraj, za svoju Domovinu i onda možemo reći da smo pravi domoljubi. Na tragu tih misli čestitam svima Dan Sisačko-moslavačke županije“, kazao je Žinić.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora obratila se njegova izaslanica saborska zastupnica dr.Željka Josić. „Meni je iznimno drago da se ove godine Dan županije obilježava upravo ovdje u Desnom Trebarjevu. Kako mi domaći znamo reći, ovo je mjesto kolijevka borbe hrvatskog prava, hrvatskog naroda za slobodu, socijalnu pravdu i pravicu. Naravno u našoj Posavini moramo se sjetiti zapaljena je i ona, ja bih rekla, prvi krijes prosvjetiteljstva i time smo pokazali koliko nam je važno poštivati naš narodni identitet i našu kulturu. Sisačko-moslavačka županija je jedna od vodećih županija po povlačenju sredstava iz EU fondova. Vrlo se često znamo hvaliti našom gaming industrijom, ali to je jedan jako dobar primjer kako jedna mala lokalna zajednica koja možda i nije bila toliko privlačna, postaje u ovim danima privlačna te mjesto za kvalitetniji budući život. Upravo iz ovog projekta je vidljivo koliko si sami možemo stvoriti bolje uvjete za život“, rekla je Josić te je čestitala na projektima koji su ostvareni te dodaje kako je jako ponosna na svoju županiju.

Obilježavanju Dana Sisačko-moslavačke županije pridružio se i izaslanik predsjednika Vlade RH  potpredsjednik Vlade RH , ministar unutarnjih poslova Davor Božinović: „Braća Radić su nas svojim radom, životom zadužili i udahnuli osjećaj pripadnosti narodu generacijama koje su uslijedile nakon njihovog životnog puta sve do današnjih dana. Zato je vrlo važno da se vraćamo izvorištu njihove političke i gospodarske misli. Antun Radić je na neki način utemeljitelj hrvatske etnologije. Imali su sveobuhvatni pristup nacionalnom pitanju kako da jedan narod opstane u okruženju koje nikad nije bilo blagonaklono, ali je uspio sačuvati svoju tradiciju i kulturu. I ne samo saučuvati, već ih i razvijati!“

Na svečanoj sjednici uručene su Nagrade  sisačko-moslavačke županije. Nikola Perković primio je nagradu za životno djelo. Za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju nagrada je pripala Odjelu za infektivne bolesti Opće bolnice „dr. Ivo Pedišić“ s voditeljicom Odjela Tonkom Jozić Novinc, a nagrada za iznimna postignuća dodjeljena je i gospodinu Darku Sertiću. Za doprinos ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije nagrade su uručene KUD-u Repušnica, Matiji Sloupu i Karmen Valenta.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa svečane sjednice sudjeovala je Muška klapa “Kolapjani” i jedni od laureata – KUD Repušnica.