U Sisačko-moslavačkoj županiji epidemiološko je stanje povoljno

Sisačko – moslavačka županija je jedna od županija s najmanje zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, 14. je po broju oboljelih, no nema niti jednu osobu koja je preminula od ove zarazne bolesti.

Rečeno je to na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije na kojoj je župan Ivo Žinić zahvalio svima koji su pridonijeli ovakvoj, kako ju je ocijenio, vrlo povoljnoj situaciji, naročito zdravstvenom osoblju i svim građanima koji su poštivali sve mjere i naputke Nacionalnog stožera civilne zaštite.

„Ovog su trena još tri pozitivne osobe na Covid – 19 na području naše županije. Očekujemo da će i oni vrlo brzo postati negativni. Njihovo je stanje dobro i oni se nalaze u samoizolaciji u svojim kućama. U našoj Općoj bolnici Dr. Ivo Pedišić nema niti jednog pacijenta. Možemo reći da se život pomalo normalizira. Od 13. svibnja, punih 12 dana. nismo imali niti jednu pozitivnu osoba. Vjerujem kako će do kraja tjedna i preostala tri bolesnika ozdraviti te da ćemo moći reći da smo županija bez osoba pozitivnih na Covid – 19“.

Žinić se osvrnuo i na početak razredne nastave u osnovnim školama na području županije. „Od 5351 učenika od 1. do 4. razreda, na nastavu je u naše škole došlo 4359 učenika, odnosno 81,5 posto. Vjerujem da će tijekom tjedna, a naročito idući tjedan ta brojka biti 100 posto. Pozivam roditelje da omoguće djeci da završe ovu školsku godinu u školama, jer nema razloga da djeca ne idu normalno u školu. Pozvao bih za kraj sve naše žitelje, sve nas zajedno da se pridržavamo svih onih mjera, poglavito higijenskih mjera i fizičke distance, kako bi ostali zaštićeni“.

Zahvalu svima, prvenstveno građanima, na pridržavanju mjera te poziv na daljnji oprez uputio je i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Roman Rosavec. “Zahvaljujem i vama medijima što ste uspješno prenosili informacije koje ste dobivali od nas te nam tako pomogli da suzbijemo sve one “zle jezike” koji su nastojali poljuljati ili omalovažiti rad ovog Stožera. Uspješno smo ovu priču priveli kraju, a siguran sam da će svi budući izazovi, koji će možda biti stavljeni pred ovaj Stožer, biti odrađeni krajnje odgovorno, kao i do sada”.

Načelnik Policijske uprave sisačko – moslavačke Luka Pešut osvrnuo se na stanje sigurnosti na području županije. Posebno se osvrnuo na situaciju s koronavirusom, odnosno na pridržavanje mjera samoizolacije. „Policija još radi provjeru dvije osobe koje su u samoizolaciji i tri osobe koje su pozitivne, a liječe se kod kuće. Tijekom proteklih tjedan dana nije zabilježeno niti jedno kršenje mjere samoizolacije niti je bilo ikakvih kršenja mjera propisanih od Nacionalnog stožera civilne zaštite“.

Ravnatelj sisačke opće bolnice dr. Tomislav Dujmenović izvijestio je kako je bolnica u fazi reaktivacije svih procesa, normalnog rada svih specijalističkih ambulanti i dijagnostičkih pretraga. Upozorio je da je ulazak u bolnicu još uvijek pod mjerama zaštite, kroz trijažna mjesta i poštivanje svih mjera, propisani razmak, obveznu dezinfekciju i nošenje zaštitnih maski. Posjete i dalje nisu dozvoljene, ali je dozvoljeno prisustvovanje porodima.

Konferencije Stožera civilne zaštite, s obzirom da je epidemiološka situacija povoljna, više se neće održavati kao do sada svakoga tjedna, već sukladno potrebama.