Prijedlozi bespovratnih potpora poduzetništvu – na Gradskom vijeću Kutine 19. svibnja

Grad Kutina sljedećeg će tjedna održati 30. sjednicu Gradskog vijeća. To će biti treća on line sjednica u vrijeme uvjeta krize izavane korona virusom. Na dnevnom redu naći će prijedlozi za dodjelu bespovratnih potpora poduzetništvu i obrtništvu koji su najviše pogođeni korona krizom zbog zatvaranja njihovih obrta.
  Potpore bi nominalno trebale iznositi 2.000 kuna po zaposlenoj osobi onih objekata koji imaju zabranu rada sukladno Odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, te 1.500 kn potpore po zaposlenoj osobi za one obrte koji imaju pad prometa više od 20% uzrokovano posljedicom epidemije COVID-19. 
Među potporama koje će biti predložene Gradskom vijeću na usvajanje je i potpora kroz program novog zapošljavanja i samozapošljavanja i sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi  u visini od 5 – 10.000 kuna po zaposleniku ovisno o visini stručne spreme i visini plaće.
  Predložena će biti i potpora za dodatno usavršavanje i obrazovanje s najvećim iznosom od 2.000 kn po pojedinom polazniku programa. 
  Potpore za zapošljavanje ili samozapošljavanje osoba ispod 29 godina trebale bi u 2020. biti uvećane za 50% na odobrena sredstva, a za novozaposlene od strane poduzetnika sa sjedištem obrta u Poslovnim zonama Grada Kutine sredstva potpore bi se povećala u 100% iznosu.
Prema najavama iz Grada Kutine bespovratna sredstava poduzetništvu i obrtništvu kao potpora za opremu, nove tehnologije i konkurentnost omogućit će ostvarivanje najviše 50% iznosa od planiranog ulaganja s tim da iznos ne može biti veći od 10.000 kuna po pojedinom zahtjevu, a iznimno,mlađim poduzetnicima do 29 godina starosti, potpora bi trebala biti uvećana za 50% na odobrena sredstva. Oni koji planiraju ulaganja u turističke objekte u 2020. godini moći će ostvariti najviše 50% iznosa od planiranog ulaganja uz napomenu da taj iznos ne može biti veći od 15.000 kuna po pojedinom zahtjevu. Za mlađe poduzetnike do 29 godina potpore bi i kroz ovu mjeru bile uvećane za 50% na odobrena sredstva.