Održana Sjednica Stožera civilne zaštite SMŽ

Nakon redovne sjednice Stožera civilne zaštite Sisačko – moslavačke županije, članovi Stožera održali su konferenciju za novinare na kojoj je župan Ivo Žinić izvijestio o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u našoj županiji. „Situacija je povoljna, bez obzira što od zadnje konferencije za novinare imamo jednu pozitivnu osobu više, te ovog trenutka imamo četiri osobe pozitivne na SARS-CoV-2. Radi se o osobi s onog „famoznog“ leta iz Frankfurta. Ta osoba je u izolaciji i pod potpunom kontrolom“, kazao je Žinić dodavši kako je iznimno zadovoljan činjenicom da u našoj županiji nije bilo proboja virusa u domove za starije i nemoćne, te u zdravstveni sustav.

Stanje je stabilnim ocijenio i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Roman Rosavec. „Stanje je optimistično. Maksimalno se odvijaju aktivnosti sukladno svim naputcima, preporukama koje je donio Nacionalni stožer. Nije bilo kršenja tih naputaka te iz dana u dan se može očekivati sve više popuštanja tih mjera i normalizacija života.“

Rosavec je podsjetio i na aktivnosti Stožera u proteklih tjedan dana. „Imali smo tijekom prošlog tjedna ponovno dostavu zaštitne opreme za našu županiju, koja je sukladno preporuci Nacionalnog stožera raspodijeljena prema svim pružateljima socijalnih usluga, bilo da se radi o domovima za starije i nemoćne, centrima za socijalnu skrb ili privatnim pružateljima usluga u zdravstvu. Da smo uspješno i na tom polju odradili posao, potvrđuje i činjenica da COVID 19 nije ušao u naše domove za starije i nemoćne – niti po pitanju korisnika niti po pitanju samih pružatelja usluga. Takvo stanje očekujemo i u budućnosti“, rekao je Rosavec.

O stanju sigurnosti u našoj županiji izvijestio je načelnik Policijske uprave sisačko- moslavačke, Luka Pešut. Između ostalog, kazao je kako je u samoizolaciji u našoj županiji trenutno 385 osoba, iako se taj podatak mijenja iz dana u dan. „Po pitanju COVID-a 19, policija i dalje provjerava osobe koje su u samoizolaciji. Nismo imali problema s kršenjem mjera samoizolacije. Od subote popodne imamo jednog policijskog službenika koji je bio u doticaju s osobom na granici – s jednim carinikom iz BiH i taj policajac je od subote u samoizolaciji. Vidjet ćemo dalje, kroz dan – dva, što će pokazati rezultati testiranja. Ostalo stanje je apsolutno pod kontrolom. Policija se vratila svojim redovnim poslovima – od 11. svibnja su ukinuti kontrolni punktovi, tako da u ovoj redovnoj kontroli radimo kao i prije COVD-a“, kazao je Pešut.

Trenutnu epidemiološku situaciju na našoj županiji prokomentirao je i epidemiolog, doktor Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije. „Nemamo žarište unutar zajednice na području županije, nema paralize zdravstvenog sustava. Stanje svih korisnika i djelatnika domova umirovljenika je dobro, nitko nije bolovao niti je sumnjiv na COVID 19, a svi uzeti obrisci na SARS- CoV-2 virus kod njih su negativni“ – istaknuo je dr.Brkić dodavši kako su od danas ponovno dozvoljeni posjeti korisnicima domova za starije i nemoćne.

O stanju u Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku, izvijestio je njezin ravnatelj, doktor Tomislav Dujmenović. „Stanje u bolnici je redovito. U tijeku je reorganizacija, reaktivacija svih dijagnostičkih pretraga te kontrolnih pregleda, tako da ćemo se vrlo brzo vratiti na stanje prije korone. Još jedanput bih samo zamolio za strpljenje pri ulasku u bolnicu. Naime, još uvijek su na ulazu trijažna mjesta, trijažni šatori. Naravno, oni će ostati sve dok je proglašena pandemija, tako da molim za još malo strpljenja. Isto tako nastojimo pregledati i napraviti dijagnostičku obradu bolesnika kod kojih je to kasnilo zbog koronavirusa, tako da će oni svi biti na vrijeme pozvani.“

Dujmenović je izvijestio i o serološkim testiranjima koja se u bolnici provode. „U našoj bolnici u tijeku je serološko ispitivanje, u prvom redu naših zaposlenika – jesu li došli u dodir s koronavirusom. Do sad su rezultati dobri. Svi liječnici i sestre na Infektološkom odjelu su negativni, što znači da je zaštita bila jako dobra. Osim toga, imamo rezultate i za članove našeg Stožera – testirali smo i župana i dožupane. Oni su isto tako negativni. Znači da su cijelo vrijeme imali dobru zaštitu od koronavirusa i da su se dobro čuvali. Mi ćemo obaviti serološka ispitivanja svih naših zaposlenika“, rekao je Dujmenović.

Na današnjoj konferenciji za novinare, župan Ivo Žinić je najavio kako će, zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji, županijski Stožer u punom sastavu održati vjerojatno još jednu sjednicu u ponedjeljak, a ubuduće, sjednice Stožera sazivat će po potrebi.