Održana sjednica Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije

Stožer civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije održao je još jednu redovnu sjednicu nakon koje je na konferenciji za medije župan Ivo Žinić istaknuo kako je stanje zadovoljavajuće budući da nema novozaraženih od koronavirusa, ali kako je i dalje potrebno poštivanje protuepidemijskih mjera.

„Ukupno je do sada bilo 39 pozitivnih, 34 iz naše i pet iz drugih županija. 31 osoba je ozdravila, još ih je troje pozitivnih, po jedna osoba iz Hrvatske Dubice, Petrinje i Siska. Danas je krenula treća faza relaksacije mjera koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite. Počeli su raditi ugostiteljski objekti, krenule su međugradske linije autobusnog i željezničkog prometa, krenuo je zračni promet, otvaraju se trgovački centri itd., a sve uz poštivanje protuepidemijskih mjera“. Žinić je dodao kako je počela i nastava u školama za niže razrede, a na području županije je ukupno u školama bilo 39 učenika.

Načelnik Stožera Roman Rosavec konstatirao je kako je stanje na području županije povoljno. „S trećim korakom popuštanja mjera možemo očekivati sve veći broj naših sugrađana na različitim okupljanjima. Ovim putem im želim sugerirati da budu krajnje oprezni i maksimalno se pridržavaju svih naputaka i mjera koje su izrečene, kako bi zaštitili sebe i svoje bližnje te spriječili daljnje širenje Covida-19, odnosno kako bismo zadržali pozitivan trend i smanjenje broja oboljelih“.

Načelnik PU sisačko-moslavačke Luka Pešut zahvalio je građanima što su se pridržavali svih odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite. „Tijekom vikenda obavljen je nadzor 129 objekata kako bi se utvrdilo eventualno kršenje samoizolacije što je utvrđeno u samo dva slučaja, jednom u Kutini i jednom u Sunji. Od početka epidemije pa do danas imamo ukupno 69 kršenja samoizolacije. Trenutno je 413 ljudi u samoizolaciji. Po pitanju sigurnosti mogu zaključiti da je stanje vrlo dobro. U prva četiri mjeseca ove godine zabilježeno je 647 kaznenih djela, ali je razriješenost čak 79%“. Pešut je kazao kako će policija sada, kada su ukinute e-propusnice, ponovno dati značaj kontroli prometa.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko – moslavačke županije dr. Inoslav Brkić najavio je kako kreće serološko testiranje krvi koje bi trebalo pokazati prisutnost antitijela na SARS-CoV-2 virus u našoj populaciji, a ravnatelj Opće bolnice Dr. Ivo Pedišić Sisak dr. Tomislav Dujmenović izvijestio je da bolnica u fazi  reaktivacije svih kontrolnih pregleda i rada u dijagnostičkim ambulantama. I dalje se provodi trijaža, tj. kontrolira se ulazak u bolnicu što je izazvalo određene gužve. Zamolio je građane koji dolaze u bolnicu za strpljenje budući da sve što se čini, čini se za zaštitu pacijenata i zaposlenika bolnice.