O programima potpora poduzetnicima raspravljao Odbor za gospodarstvo Grada Kutine

Na 10. sjednici Odbora za gospodarstvo gradonačelnika  Kutine razgovaralo se o pomoći gospodarstvu radi poteškoća koje su prouzrokovane korona krizom. Članovi odbora su se dotaknuli i  godišnjih programa poticanja poduzetništva, odnosno mikro i srednjeg gospodarstva na području Grada Kutine. „U 2020. godini gospodarstvo se pored “uobičajenih” izvanrednih situacija susreće i s korona krizom te naše mjere pomoći gospodarstvu prilagođavamo novonastaloj situaciji. Gospodarstvo je pokretač društva te na konkurentnom i kvalitetnom gospodarstvu moramo graditi naše temelje. Na Sjednici smo analizirali mjere pomoći gospodarstvu ali i za poticanje daljnjih poduzetničkih aktivnosti naših obrtnika i poduzetnika na području Grada Kutine“ rekao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.


U 2019. godini je ukupno pristiglo 127 zahtjeva za potporama (9,5% više u odnosu na 2018. godinu), za provedbu mjera Programa i to za Program sufinanciranja novog zapošljavanja/samozapošljavanja, potpora za usavršavanje i/ili dodatno obrazovanje i sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi u 2019. godini na području Grada Kutine, Program dodjele bespovratnih sredstava poduzetništvu kao potpora za opremu, nove tehnologije i konkurentnosti poduzetništva i obrta u 2019. godini na području Grada Kutine te Program dodjele bespovratnih sredstava poduzetnicima i obrtnicima za ulaganje u turističke projekte u 2019. godini na području Grada Kutine.  

“Putem tri navedena programa u 2019. godini ukupno smo osigurali više od 1.000.000,00 kn za naše poduzetnike i obrtnike za što smo u proračunu izdvojili oko 25% više sredstava od planiranih za navedene potpore” rekao je g. Hrvoje Krmelić, pročelnik UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj.

Kako bi se očuvale daljnje poslovne  aktivnosti kod poslodavaca kojima je zbog posebne okolnosti uvjetovane koronavirusom (COVID-19) narušena gospodarska aktivnost i likvidnost poslovanja, predlaže se pokretanje Programa dodjele bespovratnih sredstava poduzetništvu i obrtništvu kao pomoć gospodarstvu na području Grada Kutine povezanih s učincima epidemije COVID-19 kojim bi se omogućilo  2.000,00 kuna po zaposlenoj osobi koji imaju zabranu rada sukladno Odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja te 1.500,00 kn po zaposlenoj osobi koji imaju pad prometa više od 20% uzrokovano posljedicom epidemije COVID-19. 

Putem programa sufinanciranja novog zapošljavanja/samozapošljavanja, potpora za usavršavanje i/ili dodatno obrazovanje i sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi u 2020. godini na području Grada Kutine bi se osigurala potpora u visini od 5.000,00 kn do 10.000,00 kuna po zaposleniku ovisno o visini stručne spreme i visini plaće. Maksimalni iznos potpore za dodatno usavršavanje i/ili dodatno obrazovanje koji je moguć ostvariti je 2.000,00 kn po pojedinom polazniku programa. Kako bi potaknuli zapošljavanje/samozapošljavanje osoba koje nemaju više od 29 godina u trenutku podnošenja Zahtjeva potpora bi se se uvećala za 50% na odobrena sredstva te ako je novozaposlena osoba od strane poduzetnika koji imaju sjedište u Poslovnim zonama Grada Kutine sredstva potpore bi se povećala u 100% iznosu.

Uz to, Grad Kutina bi dodijelio  bespovratna sredstava poduzetništvu i obrtništvu kao potpora za opremu, nove tehnologije i konkurentnost poduzetništva i obrta u 2020. godini  na području Grada Kutine i to 50% iznosa od planiranog ulaganja (iznos ne može biti veći od 10.000,00 kuna po pojedinom zahtjevu) te poduzetnicima koji nemaju više od 29. godina u vrijeme podnošenja Zahtjeva, potpora će se uvećati za 50% na odobrena sredstva. “Naš grad osim svojih prirodnih  ljepota, na enogastro i kulturnom polju može ponuditi pregršt vrednota, kako stranim tako i domaćim turistima. Programom  dodjele bespovratnih sredstava poduzetnicima i obrtnicima za ulaganje u turističke projekte u 2020. godini  na području Grada Kutine moguće je ostvariti 50% iznosa od planiranog ulaganja uz napomenu da taj iznos ne može biti veći od 15.000,00 kuna po pojedinom zahtjevu te također će se potpora također uvećati za 50% na odobrena sredstva poduzetnicima koji nemaju više od 29. godina u vrijeme podnošenja zahtjeva” zaključio je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.(www.kutina.hr)