Muzej Moslavine – 18. svibnja obilježit će Međunarodni dan muzeja

Muzej Moslavine Kutina konačno otvara vrata i 18. svibnja obilježava Međunarodni dan muzeja povodom kojeg pruža svojim posjetiteljima besplatan ulaz cijeli dan, a nagradne igre, besplatnu kavu i okrjepu, veliki popust na muzejske publikacije te program na rasporedu su od 14,00 do 19,00 sati.

18. svibnjaMuzej Moslavine Kutina nudi sljedeći raspored programa:

 1. Od 14,00 sati možete se uključiti u naš rad kroz ARHEOLOŠKO TRAČAVRLJANJE * „tračavrljanje” = trač (iz njemačkog Tratsch = riječ koja označava sitno ogovaranje, klevetanje, pričanje ili brbljanje o bezazlenim temama) + čavrljanje (ugodno neobvezno razgovarati, provoditi vrijeme u ležernu razgovoru,  neobavezno razgovaranje usmjereno socijalizaciji u grupi ne-baš-toliko-poznatih ljudi)

Svi znaju za neko mjesto u svom kraju gdje je „netko našao nešto“ iz davnih vremena. Ili ste čuli neobičnu priču / legendu o nekom takvom mjestu (podzemni tuneli, tajne jame i skriveni prostori)… Bilo da znate „iz prve ruke“ ili ste čuli od bake, strica ili susjeda… to nešto bi nam moglo biti vrijedni tragovi u daljnjem stručnom istraživanju povijesti naše Moslavine. Dođite u Muzej Moslavine i kroz arheološko tračavrljanje s našim arheologom iznesite svoju „rekla-kazala priču“, a zauzvrat ćete dobiti još takvih priča o nekim moslavačkim lokalitetima… Možda zajedno dođemo do nekih objašnjenja i zaključaka, možda nam otkrijete neki novi arheološki lokalitet ili točnu poziciju nekih zaboravljenih lokaliteta (i to se dešava… J), ali definitivno ćemo se zabaviti i naučiti nešto novo o moslavačkoj prošlosti.

Voditelj: Antonio Džaja

2. NAGRADNA MUZEJSKA PITALICA (od 14,00 do 18,00 sati)

Prošeći muzejom i pronađi odgovore na pitanja koja ćeš dobiti na ulazu muzeja. Uključi se u istraživanje i otkrij s nama što sve krije Muzej Moslavine. Za one najuspješnije pripremili smo nagrade!

Voditeljica: Jasmina Uroda Kutlić

3. IZLOŽBA I ETNOGRAFSKI FILM – IZNENAĐENJE! u 18,00 sati

Kada su se u našim krajevima počele nositi gaće i drugi dijelovi donjeg rublja, te kako su ih ljudi prihvaćali? Kakve su bile higijenske navike naših predaka? Gdje su obavljali nuždu prije pojave zahoda i kupaonica, gdje su se prali i kupali te koliko često? O svemu tome u dokumentarnoj emisiji “Zaviri ispod”, nastaloj na tragu istoimene izložbe autorice Slavice Moslavac, etnologinje Muzeja Moslavine!
Osim autorice izložbe u emisiji o tim temama govore i njezine kazivačice iz Siča, Kutinskog sela, Donje Gračenice i Kloštar Ivanića. U scenama koje predstavljaju pojedine segmente tradicijskog života sudjeluju: Udruga žena “Mlinarice” iz Piljenica, KUD “Seljačka sloga” iz Kutine, KUD “Radinje” iz Siča, te mještanke Kloštar Ivanića.

Voditeljica: Slavica Moslavac

Zbog mjera zaštite od coronavirusa broj posjetitelja koji mogu odjednom posjetiti muzej je 30, po 15 posjetitelja u svakom krilu muzeja.

Program će se odvijati uz sve mjere zaštite koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo. # ostanimoodgovorni