“Korona kriza” zahvatila i drvnu industriju

Već 26 godina duga je tradicija proizvodnje drvnog asortimana – certificiranih tipova paleta, briketa, elemenata za ambalažu i custom made drvnog namještaja industrijskog stila u obitelji Košćal. Konstantnim ulaganjem u razvoj, od skromnih početaka orijentiranih na domaće i lokalne kupce, sada su sve više otvoreni izvozu i međunarodnoj suradnji, a u ovim izazovnim vremenima uspjevaju opstati upravo zbog dugogodišnjeg razvoja poslovanja u izazovnoj okolini.


Želimir i Marko Košćal, otac i sin, vlasnici tvrtke Košćal d.o.o. ističu kako su od osnutka promijenili 3 lokacije, jer kako je tvrtka „rasla“ tako se pojavila i potreba za sve većim prostorom. Nakon garaže u Gornjoj Jelenskoj te hali u Popovači, trenutno posluju na 2 hektara u Gornjoj Jelenskoj, na prostoru bivšeg rudnika, kupljenog od kutinske Petrokemije.


Iako se obiteljska tradicija nastavlja, te se širi i asortiman, pa prilike imamo vidjeti uglavnom sve što se na pilani može proizvesti, vrijedi istaknuti kako su njihovi osnovni proizvodi drvena paleta i drveni briketi. Brikete su počeli raditi prije 12 godina i posao je napredovao sve do vremena kada su zime postale sve blaže, no, kako ističu vlasnici, sve što je trenutno u skladištu prodat će se prilikom prve, nešto hladnije.


Trenutno, zbog mjera koje su uvedene zbog sprječavanja epidemije koronavirusa rade smanjenim kapacitetom, odnosno proizvodi se oko 60%. S obzirom da su orijentirani na europsko tržište, a posebice na talijansko, kriza ih je pogodila. Cijene svakog kupca, bez obzira na količinu kupljene robe, a trude se izraditi i specijalizirne palete, tako da, unatoč ovoj situaciji, djelatnici, njih 53, svakodnevno rade. Prije krize ističu kako su imali 74 djelatnika, a u najboljim vremenima, prije 2-3 godine, čak 86. Tada je nastupio odljev radne snage, pa su ovdje radila 4 djelatnika iz Ukrajine, a kada bi situacija bila idealna, mogli bi zapošljavati 100 ljudi. Smatraju kako su u ovoj situaciji bolje prošli manji proizvođači koji proizvode samo za domaće tržište, koje, kao što možemo vidjeti na primjeru kutinske Petrokemije, nije stalo.


No, ono što u ovoj krizi nije stalo je nabavka sirovine, naime, pohvaljuju suradnju s Hrvatskim šumama. Ističu kako je riječ o zaista dobrim ugovorima i kvalitetnoj sirovini isporučenoj na vrijeme, većinom iz okolnih šumarija. Također, pohvaljuju i mjere Vlade RH, kao i regionalne te lokalne samouprave, putem kojih su u vremenu kada je plasman robe gotovo stao ipak mogli djelatnicima isplatiti plaće.
Svjesni važnosti dobrobiti cijele zajednice, oni ju, ovisno o svojim mogućnostima, i dalje grade i potpomažu financijski, materijalnim sredstvima, sponzorstvima, volontiranjem zaposlenika te etičkim poslovanjem i izvršavanjem poslovnih odgovornosti u roku.