I dalje je potrebno poštivanje protuepidemijskih mjera

Nakon još jednog sastanka članova Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije održana je konferencija za medije na kojoj je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić izvijestio kako je trenutno stanje po pitanju koronavirusa na području naše županije zadovoljavajuće, ali kako je i dalje potrebno poštivanje protuepidemijskih mjera. „Zahvaljujući radu Stožera i svih službi, ali naravno i ponašanju stanovnika ove županije, možemo reći da pomalo mjere popuštaju. Nastupila je druga faza popuštanja mjera. S radom su krenule uslužne djelatnosti poput frizera, ali kreće i zdravstveni sustav, gotovo u punom pogonu počinju raditi naše bolnice i  domovi zdravlja. Zahvaljujući ovom lijepom vremenu, nadamo se da pomalo kreće normalan život i da ćemo već za tjedan dana moći krenuti u treću fazu. Vjerujem da će naša Vlada i nacionalni Stožer civilne zaštite donijeti određene relaksirajuće mjere kako bi i gospodarstvo, ali i kompletno život krenuo normalno“.

Sisačko – moslavačka županija je duže vrijeme bila bez novooboljelih, no nakon konferencijestigla je nadopuna izvješća po kojoj je nalaz povratnika iz Njemačke pozitivan na SARS-Cov-2 virus te je sada pet oboljelih od ove zarazne bolesti na području Sisačko-moslavačke županije.

Načelnik Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije Roman Rosavec se zahvalio svima koji se pridržavaju svih propisanih mjera i uputa te je istaknuo kako se polako vraća optimizam. „Svakako treba zahvaliti na trudu i radu svim službama, ali i svim našim sugrađanima koji su shvatili i prihvatili sve brojne apele koji su prema njima upućivani, da se pridržavaju svih onih protuepidemijskih mjera. Uistinu se nadam da je pred nama pozitivno vrijeme i da ćemo se vrlo brzo riješiti ove bolesti. Svakako, još uvijek trebamo biti svjesni da postoji mogućnost zaraze i širenja zaraze, ne smijemo se maksimalno opustiti već se i dalje trebamo pridržavati svih onih naputaka i preporuka koje se pred nas stavljaju“.

Zamjenik načelnika Policijske uprave sisačko-moslavačke Dubravko Smolčić je istaknuo kako su do sada izvršili 474 kontrole osoba u samoizolaciji, te su utvrdili sedam osoba koje nisu poštivale propisanu mjeru, a jedna od njih je iz Kutine. „Što se tiče izdavanja e-propusnica i propusnica za napuštanje županije, evidentirano je ukupno 55 slučajeva u kojima su građani zatečeni bez propusnica. Bilo je pet dojava za kršenje mjere zabrane javnog okupljanja od strane građana, a dvije su potvrđene.“ Od početka, od kada se provodi nadzor mjere samoizolacije do danas ukupno je evidentirano 63 kršenja mjere, a kršile su je 53 osobe, od kojih jedna osoba tri puta i osam osoba dva puta, kazao je Smolčić te dodao kako od 53 osobe koje su kršile samoizolaciju, osam je žena, a 45 muškaraca.

Situacijom je zadovoljan i dr.Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije. „Vrijeme je lijepo, insolacija, sunčeva svjetlost je sve jača i jača, time i UV indeks, a on je bitan jer nam uništava virus. Možemo kazati da je epidemiološka situacija stabilna, da pratimo epidemiološke pokazatelje popuštanja mjera i jasno postupat ćemo u skladu sa epidemiološkim podacima koje ćemo dobivati u idućem razdoblju“, kazao je dr.Brkić.

Dr.Tomislav Dujmenović, ravnatelj Opće bolnice dr.Ivo Pedišić je istaknuo kako se u sisačkoj bolnici nalaze dva pacijenta na Odjelu infektologije. „Napravili smo napravili drugi bris, jedan je već bio negativan i mi se nadamo ako budu negativni da ćemo uskoro u bolnici biti bez bolesnika sa koronainfekcijom. Ono što je bolnica počela je reaktivacija svih dijagnostičkih i kontrolnih ambulantnih pregleda. Tu u svakom slučaju molimo da nam pomognu i sami naši pacijenti, da dolaze u bolnicu samo ako su naručeni. I dalje zbrinjavamo sve hitne i sve onkološke bolesnike. Kod određenih dijagnostičkih pregleda, kao što je kolonoskopija, gastroskopija, prije pregleda trebat će napraviti bris na koronavirus“, rekao je Dujmenović.