Usvojen rebalans proračuna – 6 mln kn za pomoć poduzetništvu

 Gradsko vijeće Kutine prihvatilo je prvi rebalans proračuna do kojeg je došlo prvenstveno zbog pomoći poduzetnicima u uvjetima pandemije izazvane korona virusom. Druga on line sjednica Gradskog vijeća prošla je bez tehničkih poteškoća, konstatirao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Gradskog vijeća, Davor Kljakić.

Kljakić je zahvalio vijećnicima na suradnji u novonastalim okolnostima, te njihovom aktivnom doprinosu u raspravama. Zahvalio je i na manje-više jednoglasno usvojenim odlukama koje su bitne za funkcioniranje grada u situaciji otežanoj pandemijom COVID 19.

Grad Kutina smanjio je svoj proračun sa 195 mln kn na 181 mln kn, što je za 14 mln kn manje od planiranog. Pročelnik za financije Ivan Crnac detaljnije je izvijestio vijećnike o smanjenjima prihoda i rashoda, te dodao kako je rebalans usmjeren na tromjesečno razdoblje. Sa stavke održavanja aktivnosti u ustanovama Grada Kutine smanjeni su prihodi za 1,1 mln kn, a neće se ići niti u kreditna zaduženja što je smanjenje za 2,8 mln kn. Grad je vlasitite prihode smanjio za 7 mln kn. Time smo umanjili i rashode za investicije, a jedna od najvećih je izgradnja smještaja za životinje, izgradnja cesta, nabavka automobila, neće biti niti određenih održavanja što je smanjenje za 2,4 mln kn, a značajno je i smanjenje energenata – ističe Crnac.


Gradonačelnik Zlatko Babić rekao je kako će Grad pomoći poduzetništvu kroz mjere usvojene na prošloj sjednici Gradskog vijeća, a koje će biti primijenjene u tromjesečnom razdoblju. “Osam mjera donijeli smo prvenstveno za male mikro poduzetnike i obrtnike kojima je zabranjen rad za vrijeme pandemije. Ravnoteža u proračunu je dobra umanjili smo sve što mislimo da nećemo uspjeti realizirati”, ističe Babić. Nije isključio mogućnost produženja pomoći poduzetništvu, rekavši kako Grad prati situaciju i ponašat će se sukladno tome. Kroz rebalans je vidljivo da nekih projekata neće biti, ponajviše onih koji se realiziraju kreditnim zaduživanjem grada, a društveni život prvi je na udaru restriktivnih mjera.
„Mi ne odustajemo od ključnih projekata čiji su ugovori u tijeku, radimo na pripremi projektne dokumentacije, te praktički radimo na dva kolosijeka da budemo aktivni za život i poslije pandemije. Možda ćemo donijeti i novi rebalans proračuna. Uglavnom planiramo konzervativno kako bi što bolje vladali situacijom“.
  Podršku rebalansu dao je Ivica Glibo u ime kluba (MOST,HSP), koji ovakvo planiranje smatra racionalnim i dobro usmjerenim, a isto razmišljaju i ostali predstavnici stranaka na vlasti, Miroslav Šnjarić (HSLS), te Nebojša Čović (HDZ).
Oporba je imala primjedbe i prijedloge, te su neki od njih bili protiv ili suzdržani po pitanju izglasavanja rebalansa. Vijećnik Anton Peroli (365 MB), predlaže da se poduzetnicima pomogne na način smanjivanja prireza i poreza na potrošnju, Ana Balaško (nezavisna veijećnica) sumnja u pravednu raspodjelu potpora poduzetnicima, dok Irena Vdović (Nezavisna lista) ističe kako se za pomoć gospodarstvu uzelo sa stavke unaprijeđenja standarda u školama i vrtićima, te umjesto toga predlaže ukidanje sredstava Libertasu i Županijskim cestama, jer to smatra nepotrebnim. Babić smatra kako zasad ne vidi razloga za smanjivanja s tih stavki za koje smatra da građanima donose korist, te da su ugovori sa ŽUC-om u provedbi.


   Gradsko vijeće Kutine izglasalo je sve mjere izmjena GUP-a, te prostorne i planske dokumentacije koje, uz ostalo, imaju za cilj stvaranje pretpostavki za dolazak potencijalnog investitora u Industrijsko logističku zonu. Gradski vijećnici dobili su prve informacije o projektu izgradnje eko reciklažnog parka u Industrijsko logističkoj zoni u kojem bi se reciklirala plastika, te izgradilo kogeneracijsko postrojenje koje bi proizvodio toplinu i električnu energiju, čiji bi veći dio koristilo to postrojenje. “Procjenjuje se da je vrijednost ovog projekta oko 1 mlrd kn te da bi njegovom realizacijom bilo zaposleno oko 200 ljudi. Važnost ovog projekta je za širi dio Hrvatske i to bi bila prva takva tvornica u RH. Inače u Europi su takve tvornice praksa u bogatiji zemljama koje vode brigu o svom otpadu.Potencijalni investitor je Energia Naturalis, ozbiljna grupacija koja je suvlasnik niza gospodarskih subjekata među kojima je i Petrokemija. Kutina ima dobar geoprometni položaj i druge uvjete, a mi kao grad vodit ćemo brigu da se to realizira na način prihvatljiv s ekološke strane i da je cijeli ovaj projekt prihvatljiv za okoliš, naše sugrađane i Grad Kutinu. Želimo biti otvoren grad za nove investicije, ali ne i za industriju koja može biti štetna za naše sugrađane i o tome ćemo posebno voditi računa. Ovo je na samom početku i ne mora značiti da će ta investicija biti realizirana jer uvijek može doći i do problema s financiranjem, ali mi kao grad želimo stvoriti potrebe uvjete da se to realizira”, rekao je Babić
Na sjednici su, među ostalim, usvojena poslovna izvješća Eko Moslavine za 2019. godinu, a Gradsko je vijeće usvojilo privremeno suspendirani prijedlog Stožera Civilne zaštite Grada Kutine o slobodnom kretanju građana bez e-propusnice na području Kutine, Popovače i Velike Ludine, za što se čeka potvrda nadležnih stožera.