Grad Kutina među prvima krenuo s digitalizacijom gradske uprave

Grad Kutina na digitalizaciji radi već dugi niz godina, a među prvima u RH imao je gradsku riznicu. U taj je projekt krenuo 2005. godine s tvrtkom Libusoft, te ga nastavlja i dalje. U posljednje vrijeme u gradsku su riznicu ušle i osnovne škole tako da se svi proračunski korisnici nalaze u jedinstvenoj gradskoj riznici. Gradska riznica omogućuje da se sve financije u gradu vode s jednog računa – ističe gradonačelnik Kutine, Zlatko Babić.
 „U digitalizaciji gradske uprave smo otišli i korak dalje s  i-proračunom koji je sada dostupniji građanima, tako da  obični građani mogu vidjeti svu prihodovni u rashodovnu stranu proračuna po kategorijama. Naš sljedeći projekt je projekt Kutina – otvoreni grad tako da sve ono što građani trebaju raditi u gradskoj upravi i ustanovama bude dostupno putem web stranice Kutina – otvoreni grad a sve će biti dopunjeno s podacima s državne razine. Na tom projektu intenzivno radimo u u suradnji s ministarstvom uprave i tu smo također među prvima u RH. Drago mi je što vidim da i drugi gradovi slijede naš primjer, jer riznica omogućuje ne samo dobro praćenje gradskog proračuna, već i sigurnost u smislu kontrole gradskog novca čime se sprječava svaka mogućnost malverzacija“- zaključuje Zlatko Babić.


Viši savjetnik za informacijski sustav u Gradu Kutini, Tomislav Uroić, naglasio je kako grad dugi niz godina radi na digitalizaciji gradske uprave, te kako su 2018. godine prešli u sustav Cloud , što je uslijed krize izazvane korona virusom omogućilo da zaposlenici bez problema obavljaju rad od kuće. Radilo se i na digitalizaciji gradskog vijeća, vijećnici su u prvoj fazi dobili tablete i materijale su dobivali u digitalnom obliku, a sada u vremenu krize možemo održavati video sjednice Gradskog vijeća, na kojima je omogućen kompletan rad, sudjelovanje, kao i glasanje on line“, rekao je Uroić.

 Što se tiče digitalizacije prema građanima i poduzetnicima grad također radi na tome putem obrazaca na webu, do 6. mjeseca bit će moguće transakcije putem interneta, a do kraja 2020. godine doći ćemo na 4. razinu, što znači spajanje na nacionalni sustav. Grad trenutno prati i nacionalne projekte kao što je e-novorođenče i e-upisi u dječji vrtić, što će ubrzati i pojednostaviti građanima podnošenje raznih vrsta zahtjeva, predavanja dokumentacije, jer će sve biti omogućeno elektroničkim putem.