Promocija knjige “Podzemne gljive Požeške kotline i Slavonskog gorja” u Arcus klubu

U kutinskom klubu Arcus u organizaciji POU Kutina održano je predavanje „Podzemne gljive Požeške kotline i Slavonskog gorja“.

Nove informacije iz svijeta gljiva s građanima su podijelili utemeljitelj centra za istraživanje “Russula” Matija Josipović i ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije i predsjednik Gljivarskog društva Požega dr.sc. Ivica Samarđić koje je uvodno pozdravila ravnateljica POU Jasminka Molnar.


    Oni su kroz zanimljivo predavanje uveli zainteresirane građane u svijet podzemnih gljiva. Knjiga je nastala kao zajednički projekt Centra za istraživanje gljiva “Russula” Novska, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, Požega i Hrvatskog šumarskog instituta, Jastrebarsko.

”Izazov je tim veći što dosad nije bilo nikakvih sustavnih istraživanja te su sva saznanja rezultat entuzijazma autora ove knjige, individualnih spoznaja i istraživanja tijekom posljednjih godina…. Podzemne gljive u Hrvatskoj su relativno nepoznato i neistraženo poglavlje, zato nam je zadovoljstvo napraviti polazni pregled koji će započeti otkrivati njihov tajni svijet.” – stoji u uvodu knjige.

 Predstavljaju knjige prisustvovao je i recenzent knjige dr.sc. Željko Zgrablić kojemu je specijalnost istraživanje mikoriznih gljiva, nervnih šumskih proizvoda i zaštita šuma.

Denis Horaček odsvirao je nekoliko glazbenih brojeva na gitari, uz delicije Gastro Akademije iz Garešnice.
Promociji je u ime Grada Kutine prisustvovala pomoćnica pročelnika za društvene djelatnosti, Kornelija Marošević.