Odluke Stožera CZ SMŽ

U Sisku je održana sjednica Stožera Civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije. O zaključcima sastanka i odlukama Stožera javnost su izvijestili dr. Roman Rosavec, načelnik Stožera CZ SMŽ i župan Ivo Žinić. Odlučeno je da se do daljnjeg otkazuju sve aktivnosti, okupljanja, edukacije, bilo kakvi javni skupovi, na svim razinama. Također je preporuka svim javnim ustanovama da smanje dolazak stranaka.
„U dosadašnjem razdoblju je na području naše županije bilo 248 sumnjivih osoba, koje su bile u određenoj izolaciji. Od 17 je uzet uzorak, jedan je na žalost pozitivan. Možemo potvrditi da je jedna osoba u našoj županiji zaražena korona virusom. Radi se o osobi koja je radila u Italiji i ovog se trena nalazi u izolacijskoj jedinici Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku. Budući nemamo više bolesnika, a i sama opservacija ovakvog bolesnika je dosta komplicirana, Stožer je razmotrio mogućnost da se ovaj pacijent prebaci u kliniku „Fran Mihaljević“ u Zagrebu, gdje ima više bolesnika,“ rekao je župan i dodao:
„Želimo zadržati ovakvo stanje, želimo da naša država, a i županija, koja ima sreću da nema velik broj zaraženih, da takvo stanje zadržimo.
Naravno da ne želimo da stane život, dakle, normalno će se funkcionirati, ali želimo smanjiti mogućnost širenja zaraze.
Na žalost, u susjednoj Bosni i Hercegovini prisutan je korona virus i naša preporuka će biti da se pokuša bolje kontrolirati prijelaz u Hrvatskoj Kostajnici.
Ovog trena mi imamo pod nadzorom 95 osoba, 80 su vozači kamiona koji voze na područje Italije.“
Župan je uputio i poziv javnosti: „Svaka osoba koja je u zadnjih mjesec dana boravila na sumnjivim područjima dužna je to reći, da ne bi prenijeli virus.“
Župan je naglasio kako je u Lječilištu Topusko zaustavljen prijam pacijenata te pozvao liječnicima da obustave dolazak pacijenata na aktivnosti koje se mogu odgoditi.
„Vjerujem da ćemo ovim mjerama, jer imamo velike mogućnosti, imamo znanje, imamo opremu, spriječiti da se korona virus proširi na područje naše županije,“ zaključio je župan.
Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite, zamjenik župana Roman Rosavec je naglasio kako je definirano karantensko mjesto za one koje ne mogu provesti samoizolaciju: „To će biti na području Petrinje, gdje u ovom trenutku imamo spremno deset ležajeva za prihvat sumnjivih osoba.“
Istaknuo je kako situacija nije ni najmanje dramatična niti alarmantna: „I ovim putem želim apelirati na sve medije, forumaše i slične da ne prenose poluinformacije, da ne kažem dezinformacije, o stanju u SMŽ.
Zaključak ovog stožera je da će biti dnevno izvještavanje, na mrežnim stranicama SMŽ ćete moći preuzeti podatke vezane za našu županiju, o broju osoba koje su sumnjive, koje su, ne daj Bože, zaražene, dakle sve ključne informacije kako bi naše građanstvo i dalje ostalo mirno.“
Načelnik stožera CZ SMŽ dr. Roman Rosavec uputio je apel svim građanima: „Svi oni koji nemaju baš preveliku obvezu neka ne napuštaju teritorij naše županije, da ne odlaze u sumnjiva područja i tako postanu mogući uzrok širenja zaraze. Sve naše službe, preko Zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za hitnu medicinu, bolničke službe, policija i sve ostale službe su u stanju pune pripravnosti i provode se sve one mjere koje su koordinirane s Nacionalnim stožerom, koji nam svakodnevno daje informacije o postupanju.“
„Želim još jednom skrenuti pozornost da situacija jest ozbiljna, ali sigurno nije do te mjere zabrinjavajuća da se širi panika na području naše županije. Nadam se da ćemo, kao i do sada, uspješno odraditi sve zadaće koje budu stavljene pred nas,“ zaključio je dr. Roman Rosavec.

Tonski zapisi izjava Načelnika Stožera CZ SMŽ dr. Romana Rosavca i župana Ive Žinića:

dr. Roman Rosavec, načelnik Stožera CZ SMŽ
Ivo Žinić, župan SMŽ