Grad Kutina poštuje propisane mjere Stožera

Grad Kutina provodi sve mjere i Odluke koje su donesene od nacionalnog Stožera civilne zaštite, tako i Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka te sukladno tome gradski Stožer izdaje Propusnice građanima iz vitalnih obiteljskih razloga.
„Postupak izdaje propusnica provodi Stožer civilne zaštite, odnosno Grad Kutina po točki II. e odluke što se odnosi samo za hitne slučajeve poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština. Sve ostale vrste propusnica daje, u većini slučajeva poslodavac. Cilj izdavanja ovih propusnica je smanjenje kretanja i prelasci naših sugrađana iz jedne jedinice lokalne samouprave u drugu jedinicu lokalne samouprave. Grad Kutina izdaje propusnice putem e-mail-a ili osobno ali se treba dokazati razlog kretanja, odnosno razlog traženja takvih propusnica. Nadam se da smo ovim strogim pristupom smanjili nepotrebno kretanje naših sugrađana iz jednog mjesta u drugo mjesto.“, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić.
U gradu Kutini nema oboljelih od koronavirusa, što je rezultat dobre koordinacije članova gradskog Stožera civilne zaštite, ali i građana koji su svjesni ozbiljnosti situacije.

„U Gradu Kutini smo sretni što nemamo osoba pozitivnih na korona virus. Iza 17 sati se osjeti da nema okupljanja niti kretanja građana po našim ulicama, no gospodarstvo Grada Kutine u većem dijelu radi. Radi Petrokemija d.d, Selk d.d. i još poneki subjekti. Neki gospodarstvenici su ipak morali obustaviti ili smanjiti rad u svojoj djelatnosti kao što je firma Cjevomont d.o.o. , Klik par i druge firme koje se bave drvnom industrijom ili nekom drugom uslužnom djelatnosti no zaustavili su svoje djelovanje i svi naši mali i mikro poduzetnici i obrtnici koji su po odluci morali i obustaviti svoju djelatnost.” istaknuo je gradonačelnik Zlatko Babić.
Grad Kutina priprema paket mjera za pomoć gospodarstvenicima na području grad Kutine kako bi se ova kriza što lakše prebrodila. „Grad Kutina je složio i pripremio mjere za pomoć svim malim poduzetnicima i obrtnicima ali ćemo pomoći i našim sugrađanima. Svima onima koji imaju djecu  u dječjem vrtiću, a sada ih ne ostavljaju tamo, neće plaćati vrtić za to vrijeme. Naći ćemo i druge mjere putem našeg socijalnog programa da pomognemo našim sugrađanima i razvili smo niz mjera da pomognemo našim poduzetnicima.“, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić.

Uskoro se očekuje Sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se donijeti odluke kojim će se pripremljene mjere za pomoć gospodarstvu moći provoditi.
„Planiramo da će se sjednica Gradskog vijeća održati za dvadesetak dana. Sjednica Gradskog vijeća neće se održati uobičajeno u Gradskoj vijećnici nego kao video konferencija, sukladno preporukama ministra uprave, kako ne bi ugrožavali zdravlje svih nas. Čekamo da na toj sjednici bude i rebalans tako da našim građanima i našem gospodarstvu možemo pomoći u ovoj teškoj situaciji.“, rekao je Davor Kljakić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Kutine.
„Očekivali smo da će 2020. godina biti godina velikih projekata za Grad Kutinu međutim izgleda da se pretvorilo u godinu odgode projekata i godinu naše borbe protiv ove pandemije. Nadam se da ćemo ovaj rat koji sada vodimo protiv ovog virusa uspješno dobiti i da će cijelo ovo razdoblje biti samo jedno ružno sjećanje nakon nekog određenog vremena.“, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić.

Gradonačelnik Zlatko Babić zahvalio se građanima što su izuzetno ozbiljno shvatili ovu situaciju i što se pridržavaju svih propisanih mjera te je poručio da i dalje budu savjesni i odgovorni. (www.kutina.hr)