Razvoj održivog i odgovornog turizma u Moslavini

Studenti Fakulteta za turizam iz Maribora u Kutini su prezentirali prijedloge za unapređenje turizma na području Moslavine. Profesori i studenti posjetili su turističke destinacije u Moslavini na području Kutine i Popovače u okviru terenskih vježbi iz predmeta Održivi i društveno odgovorni turizam. Tako su posjetili i odabrane turističke subjekte (Lonjski dvori Repušnica, Vinarija i restora August Popovača, Seoski turizam Sambolek Voloder i OPG Zeleni put Lukač Brinjani) gdje su analizirali njihovo poslovanje i marketinške potencijale kako bi dali konkretne prijedloge za unapređenje njihova rada.
Prof. dr. Marko Koščak zahvalio je na suradnji LAG-u Moslavine te gradovima Kutini i Popovača. „Moslavina je prekrasna i još uvijek neotkrivena. Njeni su turistički potencijali veliki: prirodne ljepote, gastronomija, tradicija, način života. U neposrednoj je blizini Lonjskog polja i na izvrsnog prometnom položaju u blizini najvećeg grada u Hrvatskoj.“ rekao je to prof. Koščak i dodao: „U razvoju održivog i odgovornog turizma vrlo je važno biti svjestan svojih vlastitih turističkih potencijala, imati jasnu viziju razvoju i definirane ciljeve. Pri tome moramo pažljivo upravljati zadovoljstvom posjetitelja i lokalnog stanovništva koristeći destinacijske prednosti. Previše turizma nije dobro, znamo to i iz iskustva. Zato smo zahvalni što su naši studenti imali priliku boraviti u Moslavini i dati svoje prijedloge za unapređenje održivog turizma. Moslavina je destinacija koja za turiste može biti doživljaj i izazvati pozitivne emocije, to su posebnosti ovog kraja.“, zaključio je prof. Marko Koščak.

Zlatko Babić, predsjednik LAG-a Moslavina zahvalio je profesoru i studentima iz Slovenije na njihovom radu i predstavljenim prijedlozima. „Cijelo područje LAG-a Moslavina ima velike potencijale za razvoj turizma. To je potvrdilo i vaše istraživanje te će biti od pomoći gradovima i općinama, ali i stanovnicima ovog kraja koji se žele baviti turizmom.“, rekao je predsjednik LAG-a Moslavina.
Boravak studenata iz Slovenije u Moslavini organizriano je na poticaj Vimal Akademije i Fakulteta za turizam Sveučilišta u Maribori. Organizatori su bili LAG Moslavina, TZ Grada Kutine i Grad Kutina.
Terenska nastava, odnosno istraživanje i prezentacija projekata organizirana je i provedeno ususret Konferenciji za razvoj ruralnog turizma 2020, koja će biti održana u Kutini na ljeto. Cilj Konferencije je doći do što jasnije slike sadašnjeg stanja i ponuditi rješenja za nastavak razvoja ruralnog turizma u Moslavini.