Nova ulaganja u Muzej Moslavine počet će sanacijom podruma

Muzej Moslavine ove godine obilježava 60 godina rada tako da će cijela ova godina s više aspekata biti u znaku značajne obljetnice. Jedan od njih je i uređenje ovog kulturnog dobra koje je počelo prošle godine kompletnim obnavljanjem električnih instalacija, te soboslikarskim radovima u cijelom prostoru Muzeja Moslavine.

Prostor su obišli predstavnici Grada Kutine, gradonačelnik Zlatko Babić i pročelnik za društvene djelatnosti Željko Tomičić pilikom čega su s ravnateljicom Muzeja Moslavine Jasminom Uroda Kutlić najavili i nove korake uređenja ove ustanove.

Prošle godine Grad Kutina je zajedno s Ministarstvom kulture financirao zamjenu električnih instalacija i unutarnje radove u Muzeju Moslavine, u što je uloženo 150.000 kn. “Sada idemo korak dalje, a to je uređenje podruma koji je u vrlo lošem stanju. Ideja ravnateljice muzeja je da se taj podrum uredi u jednu kvalitetnu postavu arheoloških nalaza, te da se sve učini pristupačnijim našim sugrađanima, što je u trenutnom prostoru nemoguće. Imamo projektno rješenje, imamo cijenu koštanja koja će biti između 3 i 4 mln kn. U samu izradu projektne dokumentacije je uloženo preko 200.000 kn vlastitih sredstava. Prije nego pristupimo uređenju moramo napraviti izolaciju temelja zgrade i tu je Grad stavio u proračun 200.000 kn za te radove”, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić.


Ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić zadovoljna je posljednjim ulaganjima u Muzej Moslavinu jer je to, kako ističe, na korist svih građana i posjetitelja Muzeja Moslavine.
„Naš muzej je prije svega kulturno dobro i zamjenom električnih instalacija nismo samo dobili kvalitetniju rasvjetu nego i sigurnost ove ustanove i same građe. Radovi su bili pozamašni, ali nakon njih je vidljivo novo i svježe ruho, a ima i novih predmeta u stalnom postavu“, ističe ravnateljica Muzeja Moslavine.


Sljedeći korak uređenja Muzeja Moslavine je sanacija podruma koji je iznimno zanimljiv prostor s velikim mogućnostima.

Grad Kutina očekuje

Grad Kutina u ovom zahtjevnom projektu očekuje sufinanciranje resornog ministarstva , a gradonačelnik je najavio i posjet ministrice kulture ovoj ustanovi. “Upoznat ćemo ju s aktivnostima Muzeja Moslavine u svim segmentima i koristim priliku pohvaliti aktivnosti Muzeja Moslavine na svim poljima kulture”, ističe Babić.

Ravnateljica Muzeja Moslavine osvrnula se i na obilježavanje 60 godina rada Muzeja Moslavine koja je počela s manifestacijom Noć muzeja, a trajat će cijele ove godine. “Pripremili smo niz izložbi, što autorskih, što gostujućih, te ćemo ove godine ići u smjeru modernijeg pristupa Muzeju putem mobilne aplikacije. Od Ministarstva kulture bit će uloženo 20.000 kn, a ostali dio će financirati Grad Kutina”, rekla je Jasmina Uroda Kutlić.


Sanacija temelja kreće ove godine, a njome će se otvoriti i nove perspektive dodatnog otvaranja ove ustanove svim posjetiteljima.