Gradsko vijeće Kutine – predstavljen projekt rekonstrukcije Doma Banova Jaruga

Prva sjednica Gradskog vijeća Kutine u 2020. godini započela je aktualnim satom koji je otvorio brojne aktualne teme. Raspravljalo se o hitnoj potrebi za logopedom , pomoći Zakladi Ivanova kuća, izmjeni obračuna plaća asistenata u nastavi sukladno satnici i opterećenju, potrebi za intenzivnijim čišćenjem lišća po gradu itd. Gradonačelnik je na pitanje Nebojše Čovića (HDZ) o nezadovoljstvu građana visinom kazne za ne plaćanje parkiranja, najavio kako se razmatra umanjenje naplate kazni za parkiranje na stavci manipulativnih troškova iako je naplata manipulativnog troška, kako je rekao, u zakonskom okviru. Babić ističe da se traži prostor za umanjenje iznosa kazne.
 

Na dnevnom redu Gradskog vijeća među ostalim raspravljalo se i o potrebi adaptacije još jednog objekta namijenjenog za jaslice, za koji postoji interes i lista čekanja. Ovo bi bila deseta ispostava dječjeg vrtića na području Kutine, a sedma u samom gradu Kutini koja bi bila kapaciteta oko 15 djece jasličke dobi, rekao je pročelnik za društvene djelatnosti Grada Kutine, Željko Tomičić. Prostor će biti uređen u prostoru OŠ Vladimira Vidrića gdje je već uređen jedan takav prostor. “Na taj način pomogli bi roditeljima gdje oboje rade. Ostala bi lista čekanja koja bi se smanjila sa sadašnjih 44 na 29 djece gdje nisu oba roditelja zaposlena. Radovi bi bili izvršeni do kraja 3. mjeseca tako da bi podružnica vrtića počela raditi 1. travnja”.


Predsjednik Gradskog vijeća Davor Kljakić predložio je plan rada Gradskog vijeća za 2020., a usvojene su i odluke o raspoređivanju sredstava za financiranje političkih stranaka, kao i odluka o uvođenju Gradske riznice. Uz ostale proračunske korisnike, od 2020. Sportski centar Kutina ponovno ulazi u riznicu.


Posebno zanimanje vijećnika izazvao je otpis nenaplaćenih dugovanja dužnicima u iznosu od 1.327.714,00 kn što je objasnio pročelnik za financije Ivan Crnac, koji je rekao kako je prošlogodišnji otpis bio na razini 1,9 mln kn, te da je riječ je čišćenju bilance. “To su dugovi za komunalnu naknadu, zakup građevinskog i poljoprivrednog zemljišta, poreza na tvrtku, spomeničke rente, i potraživanja s osnove kredita koje je grad plasirao poduzetnicima putem Agroobrtničke banke. Ima i evidentiranih potraživanja od 524. 657,00 kn za dugove kojima je nastupila zastara nakon 6 godina, za sve to su poslane opomene i izdana rješenja, sredstava na računima nije bilo i ta su potraživanja predložena za otpis”, objašnjava Crnac dodajući kako i drugi gradovi imaju sličan problem.

Vijećnica Ana Balaško zatražila je imena dužnika, a ona su zanimala i ostale vijećnike koji su osuđivali ovakve pojave. Pročelnik Crnac ističe kako je grad iscrpio sve zakonske mogućnosti, a slučajevi se ponavljaju iz godine u godinu. Popis dužnika i visina dugova, a kako saznajemo riječ je o manjim iznosima, svi vijećnici mogu dobiti u Gradskoj upravi.

  Vijeće je donijelo i odluku o proširenju indirektnih mjera za poduzetnike koje je predstavio pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Krmelić, a odluku su pozdravili svi vijećnici. Krmelić ističe kako se želi skrenuti pozornost na investicije koje se događaju i van poslovnih zona, jer u zadnje vrijeme postoji interes poduzetnika i na privatnim parcelama. Tako je odlučeno osloboditi i njih komunalnog doprinosa u 100% iznosu ali uz uvjet da zaposle 5 osoba.

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić najavio je projekt rekonstrukcije Doma u Banovoj Jaruzi vrijedan oko 10 mln kn, od će kojih 7,4 mln kn biti financirano od strane Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj I proračuna RH. Ističe kako je mjesni dom u Banovoj Jaruzi trenutno u jako lošem stanju, te kako je ova investicija od velike važnosti za mještane Banove Jaruge. “Bez sredstava EU fondova za tako veliki investiciju se ne bi odlučili jer je ovdje riječ gotovo o potpunoj izgradnji, a ne rekonstrukciji. Prvi dio doma bit će srušen i izgrađen će biti novi prostor s novom namjenom. Uz vrtić, dječje igralište, prostor za udruge i druge sadržaje to će dati veliku vrijednost ovoj ruralnoj sredini”, ističe Babić. Projekt je prezentirao pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Krmelić koji je naglasio kako je ugovor o projektiranju sklopljen 2015. godine, te kako se završetak projekta očekuje 2022. godine.