Globalni ženski kemijski doručak 2020. – u Tehničkoj školi Kutina

  Školska knjižnica Tehničke škole Kutina  po drugi put bila je domaćin IUPAC-ovog Globalnog ženskog kemijskog doručka. Osnovna škola Zvonimira Franka i Tehnička škola Kutina po drugi puta su uz 241 organizaciju iz cijelog svijeta predstavljale Hrvatsku na ovom svjetskom okupljanju kemičara i ljubitelja kemije. Tisuće žena , ali i muškaraca, iz različitih obrazovnih i znanstvenih organizacija od nivoa srednjih škola pa do sveučilišta, udruženja znanstvenika, vladinih i industrijskih organizacija uključili su se u događanje kako bi razgovarali o kemiji, slušali predavanja , povezali se i jednostavno se uz dobru hranu i  piće družili.

Prvi takav doručak organiziran je 2011. godine kao dio proslave Međunarodne godine kemije. Drugi doručak je organiziran 2019. u okviru proslave 100 godišnjice organizacije IUPAC. Doručak započinje u 7.oo sati po lokalnom vremenu  na Novom Zelandu ( ove godine čast da započne događanje pripala je gradu Hamiltonu). Potom se dalje širi Novim Zelandom, Australijom, Azijom, prelazi u Europu,  širi se Afrikom, Sjevernom i Južnom Amerikom i završava na Havajima 22 sata kasnije. Tema ovogodišnjeg doručka je Povezivanje s  ciljem stvaranja vođa budućnosti. 

Teme kutinskog doručka bile su Zelena kemija, STEAM obrazovanje za učenice i odnos mentora i njegovih učenika. Gošća s Prehrambeno  i biotehnološkog fakulteta iz Zagreba, doc. dr. sc. Mojca Čakić Semenčić održala je okupljenima ( nastavnicima kemije, učenicima i predstavnicama Petrokemije d.d.) predavanje o osnovama i mogućnostima Zelene kemije -kemije budućnosti.

Gospođa Mojca Čakić Semenčić dobitnica je niza nagrada za svoj doprinos razvoju kemijske znanosti ( nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih nastavnika u Zagrebu mladim znanstvenicima i umjetnicima za znanstveni doprinos iz područja kemije (2009.), Nagrade Hrvatskog kemijskog društva mladom istraživaču Leopold Ružička (2009.), Nagrade Prehrambeno-biotehnološkog  fakulteta za objavljeni rad u najbolje rangiranom časopisu u prethodnoj godini u području kemije ( 2016.). Uz prekrasno predavanje, druženje ekipa kemičara se i  i internetski povezala  s pojedinim predstavnicima te međunarodne kemijske znanstvene zajednice ( kontakt su uspostavili s kemijskom zajednicom grada Potsdama  iz države New York SAD).

 Osnovni razlog priključivanja kemičara iz Kutine ovom događanju je omogućiti učenicama Tehničke škole da osjete kako je to biti dio međunarodne kemijske zajednice, te uvjerenje da se bez obzira na političko i ekonomsko stanje u zemlji uz naporan  rad i ustrajnost  može daleko stići i postati dio kreativne znanstvene kemijske ženske zajednice – poručuju iz Tehničke škole Kutina.