Vincekovo u Velikoj Ludini

Na blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinogradara, vinograda i vina, 21.godinu zaredom u Općini Velika Ludina organizirano je obilježavanje.

Ove godine, Udruga voćara i vinogradara Moslavina ceremoniju buđenja vinograda i prvog orezivanja vinove loze, održala je na Kopčić brdu u Mustafini Kladi, u vinogradu prošlogodišnjeg slavodobitnika – uzornog vinogradara Ivana Podgorskog.

Ceremoniju je uz tamburaše, pajdašice iz KUD-a „Mijo Stuparić“, kuhano i sirovo vino i pečene kobase predvodio „maestro“ Vladimir Bohatka. Zadovoljan odazivom uzvanika bio je Marijan Gašparec, predsjednik ove udruge, koji je naglasio kako je riječ o za njih već 16-oj organizaciji, koju su i ove godine održali s ciljem održavanja tradicije. 

„Na ovaj najveći blagdan svih vinogradara, ovaj prekrasan dan, skupilo nas se i više od očekivanog broja, što me izuzetno veseli.  Na ovaj dan započeli su radovi u vinogradima, zazvana je rodna godina, a kako nalaže narodni običaj, pri prvom orezivanju loza se okitila finim, domaćim kobasicama koje znakovito predstavljaju želju za plodnošću i dobrim urodom, te zalijevala dobrim vinom. Također, orezane su po tri grančice s tri pupa, a koje će u vodi držati svaki vinogradar u svojoj kući, kako bi se, kad loza potjera, moglo prognozirati kakva će biti godina“ – pojasnio je Gašparec.

Također, Gašparec se osvrnuo i na prošlu vinogradarsku godinu. „Riječ je  o jednoj izuzetno teškoj godini koja nam je na početku donesla puno vlage, a zatim i sušu. Potom je krenula i bolest, pa su prinosi bili dosta manji, no kvaliteta onog što je ostalo bila je ipak puno bolja nego prijašnjih godina i sada pijemo jedno izuzetno kvalitetno vino“ – zaključio je Gašparec.

U ime Općine Velika Ludina okupljenim se vinogradarima obratio zamjenik općinskog načelnika Dražen Kralj. Tom prilikom on im je zahvalio na čuvanju tradicije te trudu koji unatoč brojnim problemima ulažu u razvoj vinogradarstva i vinarstva, te poželio što bolju novu vinogradarsku godinu, dobar urod i dobra vina.