Veleposlanik Republike Moldove u posjetu Sisačko-moslavačkoj županiji

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i njegov zamjenik Roman Rosavec primili su u nastupni posjet, u sjedištu Županije u Sisku, veleposlanika Republike Moldove u Republici Hrvatskoj Njegovu ekscelenciju Olega Tulea.

Župan je prestavio Sisačko-moslavačku županiju, gospodarske mogućnosti, turizam, poljoprivredu te mogućnosti suradnje.: „Prezentirao sam neke naše najuspješnije tvrtke, također pokušao iznijeti što su ovaj grad i županija bili prije pedesetak godina, kada je to bilo najveće industrijsko središte, a danas sjedište modernih tehnologija malih kompanija koje pokušavaju uhvatiti korak s najrazvijenijim svjetskim tvrtkama. Iznio sam podatke o našem Metalurškom fakultetu, gdje se moldavski veleposlanik zainteresirao, jer Moldova ima metalsku industriju u tranziciji. Prva suradnja koja bi mogla biti je putem razmjene studenata preko projekta ERASMUS. Ponudio sam ambasadoru da dovede delegaciju gospodarstvenika koji bi posjetili županiju i vidjeli mogućnosti suradnje, ali i potencijale turizma preko njihovih agenata“- rekao je župan Žinić nakon sastanka dodavši kako je istaknuo i važnost Lječilišta Topusko, prirodna bogatstva te autohtono vino škrlet.

Njegova ekselencija Oleg Tule izrazio je veliku zainteresiranost za suradnju: „Za Republiku Moldovu koja želi postati članicom Europske unije suradnja s Hrvatskom, najmlađom članicom je vrlo važno, naročito sada dok Hrvatska predsjeda Europskom unijom. Posebno je važno graditi suradnju na lokalnom i regionalnom nivou i o tome sam razgovarao sa županom. Razgovarali smo i o različitim područjima u kojima bismo mogli surađivati. Nadamo se da će suradnja rasti i biti sve uspješnija“ – istaknuo je veleposlanika Republike Moldove naglasivši da će biti vrlo sretan suradnjom s hrvatskim tvrtkama od kojih su neke već prisutne u Moldovi.