Udruga pčelara “Lipa” održala godišnju skupštinu

U Popovači je 18. siječnja održana godišnja skupština Udruge pčelara „Lipa“.

„Aktivnosti u protekloj godini je bilo dosta što u Gradu Popovači, ali i van granica i to u samostalnoj organizaciji, te u organizaciji Turističke zajednice Grada Popovače. Organizirali smo 8. Dane meda, uz sve aktivnosti u promociji pčelarstva i meda u tjednu manifestacije Udruga je izložila svoje proizvode te u osnovnim školama nižim razredima kroz predavanje prenosila ljepote pčela i pčelarskog zanimanja, dok je medni doručak bio vrlo posječen od strane građana Grada Popovače. Naša manifestacija dobiva značaj za pčelare na našem području, no, treba manifestaciju svake godine još dorađivati i proširivati na ostalim faktorima u pčelarstvu. Nakon što je izrađena zastava Udruge, ista je i blagoslovljena, a njezin je kum gradonačelnik Josip Mišković. U prosincu 2018. godine, na misnom slavlju u svetištu svih pčelara u Hlebinama, osim što je posvećena zastava, Udruga je primljena u Red sv. Ambrozija, pčelarskog zaštitnika. S LAG-om Moslavina pokrenuli smo projekt o suradnji s LAG-om 5 iz Orebića i dva Poljska LAG-a, a dio projekata odrađen je u 2019.godini, naime, bili smo domaćini članovima prijateljskih LAG-ova pri obilasku Moslavine“ – istaknuo je Drago Plaščar, predsjednik Udruge „Lipa“.

Dražen Kocet, član Upravnog odbora Udruge te član Hrvatskog pčelarskog saveza osvrnuo se na stanje na terenu vezano uz Pravilnik o pašnom redu. Naime, zbog tzv. selećih pčelinjaka potrebno je što prije izraditi Katastar pčelinjih paša, za koji je Upravni odbor i dobio suglasnost od Skupštine, kako bi se odredio bonitet staništa, a samim time kako bi se i uveo red na paše. „U prošloj godini na području za koji je nadležna Udruga, a riječ je od području Grada Popovače i Općine Velika Ludina, prijavljene su 5 363 pčelinje zajednice koje je prijavio 91 pčelar. Dodajmo kako je riječ o većini domaćih pčelara, no, bilo je i onih selećih.  To su podaci koji ukazuju da se pčelarstvo na ovom području razvija, odnosno povećan je broj pčelinjih zajednica članova Udruge, ali su i paše sve zanimljivije pčelarima iz okolice. Također, na osnovi ovih prijava dodjeljuju se i potpore od strane Grada, Županije i nadležnih institucija“ – pojasnio je Kocet.

Ova Skupština bila je prilika da se zahvali Sisačko-moslavačkoj županiji, Gradu Popovači, te Hrvatskom pčelarskom savezu na financijskoj podršci pri organizaciji brojnih manifestacija, ali i pri podršci pojedinim pčelarima koji su se istaknuli u radu. Dodajmo kako je posebno istaknut pčelar Marijo Pomahač iz Velike Ludine, dobitnik „Zlatne pčele“ – šampion na 14. Županijskom ocjenjivanju meda, te pčelar Adolf-Florijan Kostrić, dobitnik Povelje Reda sv. Ambrozija.

Sve okupljene pozdravio je Damir Bukvić, predsjednik Zajednice udruga pčelara Sisačko-moslavačke županije, koji je istaknuo kako je upravo naša županija s 47 434 košnica najveći proizvođač meda u RH. Pčelarima je poručio da budu ustrajni u svom poslu, da prate natječaje s pomoću kojih si mogu osigurati dodatna financijska sredstva za rad, te im zaželio zdrave pčele i uspješnu mednu godinu.

Gradonačelnik Popovače Josip Mišković ovom je prilikom istaknuo kako je Grad prepoznao pčelarstvo kao važnu poljoprivrednu granu. „Poslijednjih godina iz proračuna izdavajamo značajan novac za svaku košnicu, a isto tako podupiremo i brojne manifestacije i brojne potrebe koje ste iskazali. Isto tako, ova ideja o pronalasku i realizaciji projekta „Medna kuća“ posebno nam je zanimljiva. Mislim da je to lijepa priča, prije svega zbog vas, a isto tako i zbog turističkog potencijala Grada Popovače, te se nadam da će to vrlo brzo biti i realizirano“ – zaključio je gradonačelnik Josip Mišković.