Predstavnici Kutine na obljetnici Gvozdanskog

Zamjenik kutinskog gradonačelnika Damir Markuš sudjelovao je u obilježavanju obljetnice Gvozdanskog. Misno slavlje u spomen na 442. obljetnicu herojske obrane hrvatskih ognjišta i kaštela Gvozdansko te slavne pogibije branitelja utvrde Gvozdansko  13. siječnja 1578. godine, održano je 12.01.2020.  u župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova u Gvozdanskom.

Hodočasnici iz cijele Hrvatske su nazočili obilježavanju pogibije uz predstavnike županijske i lokalne vlasti, članove Hrvatskog generalskog zbora te predstavnike brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Misu u sklopu jubilarnog 11. hodočasničkog spomen-pohoda predvodio je vrhbosanski pomoćni biskup u miru Pero Sudar u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem, generalnim vikarom biskupije Markom Cvitkušićem, rektorom Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu Anđelkom Košćakom, domaćim župnikom Stjepanom Filipcem i Antom Rotimom, a služili su đakoni Vjekoslav Uvalić i Tomislav Vojvodić. Nakon mise slijedio je mimohod u čast junacima Gvozdanskog do spomen-križa, gdje je molitvu za duše svih branitelja i žrtava Gvozdanskog iz 1578., 1941. i 1991. godine vodio biskup Košić.

Damir Markuš, zamjenik gradonačelnika Grada Kutine sa Hrvatskim braniteljima iz Kutine, sudjelovao je na obljetnici Gvozdanskog gdje je izrazio zahvalnost za obranu hrvatskih ognjišta i zapalio svijeće poginulim braniteljima.(www.kutina.hr)