Pozitivni trendovi u gospodarstvu SMŽ

Svoju 2. sjednicu održalo je 22. siječnja Gospodarsko vijeće Hrvatske gospodarske komore- Županijske komore Sisak.

Osvrnuvši se na gospodarsku situaciju u županiji, predsjednik Županijske komore Sisak Tihomir Babić istaknuo je kako su u analizi korišteni podaci za razdoblje od 2014. do 2018. godine, kao i prvih devet mjeseci 2019. te da oni pokazuju pozitivan gospodarski trend. „Možemo reći da smo zadovoljni sa stanjem gospodarstva u Sisačko-moslavačkoj županiji. Gospodarstvo raste, najvećim dijelom od 2014., neke djelatnosti od 2015. i 2016. godine, u 2018.godini doseglo je najveći stupanj rasta. Rastu I svi ključni pokazatelji gospodarstva, BDP Sisačko-moslavačke županije, ukupni prihodi, raste broj zaposlenih, smanjuje se broj nezaposlenih, raste izvoz kao i investicije. Jedino što smo u 2018. godini negativno zabilježili, bio je gubitak koji je uzrokovan restrukturiranjem Petrokemije. Naime, ta tvrtka je restrukturiranjem s gubitkom od 400 milijuna kuna uzrokovala gubitak cjelokupnog gospodarstva, bez toga, bilo je u pozitivi. Rastu djelatnosti koje su ključne za Sisačko-moslavačku županiju i gospodarstvo, kao što su prerađivačka industrija i trgovina na veliko i malo. Trgovina na veliko i malo je snažno rasla zadnjih pet godina, više od 35 posto, a ostvarila je4 dobit veću od 7 puta. Pokazala se kao najprofitabilnija djelatnost u županiji. To je posljedica oporavka osobne potrošnje, rasta broja zaposlenih  i rasta neto plaća“ – istaknuo je Babić.

Babić je dodao kako 10 najvažnijih tvrtki čini više od 57% ukupnih prihoda županije. Podsjetio je kako je Sisačko – moslavačka županija jedna od rijetkih koja je gospodarstveno proizvodno izvozno orijentirana, a istaknuo je i razvoj novih djelatnosti poput IT industrije. Zaključio je kako gospodarstvo Sisačko – moslavačke županije raste stabilno te izrazio uvjerenje da će se i u budućnosti nastaviti razvijati snažno i pozitivno.

Na sjednici je nazočio i zamjenik sisačko – moslavačkog župana Roman Rosavec koji je naglasio kako i Županija daje doprinos pozitivnim gospodarskim trendovima. „Moram izraziti zadovoljstvo što smo u trendu, trendu porasta stanja gospodarstva. Vraćaju se pozitivne nade u gospodarstvo na području Sisačko-moslavačke županije, ali i samo obrtništvo. Sve su to bitni segmenti razvoja gospodarstva i ekonomije u našoj županiji. Naravno i Sisačko-moslavačka županija daje svoj doprinos kroz niz poticajnih mjera, kroz tradicijske obrte, poticanje kredita, subvencioniranje kamata, razvoja Masterplana. Dakle, imamo niz pozitivnih pokazatelja gdje u suradnju s vodećim gospodarstvenicima na području Sisačko-moslavačke županije nastojimo smanjiti i broj zaposlenih, što je evidentno, ali i povećati bruto društveni proizvod, koji također ima tendenciju rasta. Siguran sam da će i ova sjednica iznjedriti niz pokazatelja za budućnost“ – zaključio je zamjenik župana Roman Rosavec.