Obilježeno Vincekovo u Popovači

U srcu Moslavine, kraju poznatom po vinogradima i kvalitetnom vinu, vrijednim ljudima te lijepom i rodnom krajoliku, u vinogradu obitelji Belajec u Popovači , tradicionalno je 18. siječnja proslavljen blagdan Svetog Vinka, zaštitnika vinogradara, vinograda i vina.

Vincekovo u Moslavini i ove su godine organizirali domaćini iz Udruge vinogradara i voćara „Škrlet“, uz potporu Sisačko-moslavačke županije i Grada Popovače. Vinogradare i vinograd blagoslovio je župnik Mato Draganović, a potom je uslijedio tradicionalni obred vezan za Vincekovo. Sve je pratilo veselo druženje gostiju, i to uz špek, kobasice, domaću vinsku kapljicu i naravno, tamburaše.

Predsjednik Udruge „Škrlet“ Igor Kovačević pojasnio što vinarima znači blagdan sv. Vinka, a osvrnuo se i na vinogradarsku godinu. „Vincekovo obilježavamo zato što je to tradicija našeg kraja koju ne smijemo zaboraviti. To je početak naše vinogradarske nove godine, ova naša lijepa kapljica, naše vino počinje ovdje pa ćemo tako i mi krenuti iz vinograda našeg člana Brune Belajca i prigodno obilježiti naše Vincekovo. Protekla je godina bila specifična, jako teška prvenstveno jer je u svibnju bilo dosta kiše pa nije došlo do oplodnje grožđa tako da su prinosi bili manji u odnosu na prethodne godine. Bolest je krenula negdje u kolovozu pa su prinosi bili dosta manji, no kvaliteta onog što je ostalo bila je ipak puno bolja nego prijašnjih godina“.

Potvrdio je Kovačević kako vinogradarstvo i vinarstvo u ovom kraju ima budućnost s obzirom da Udruga svakoga dana ima sve više članova, a posebice mladih. Neki se odlučuju i za sadnju novih nasada, posebice nasada škrleta – autohtone sorte vina u Moslavini, dok neki održavaju naslijeđene nasade i odlučuju se razvijati kontinentalni turizam, a jedan od takvih je i domaćin manifestacije, Bruno Belajec. Naime, OPG Belajec na površini od 0,5 hektara ima oko 2000 panjeva, a gotovo polovicu čini sorta škrlet. Riječ je o nasadu koji je Bruno preuzeo od djeda i bake, a zasad ne planira proširenje, već se opredijelio za razvoj kontinentalnog turizma.

Proslavi Vincekova nazočio je i gradonačelnik Popovače Josip Mišković.  „Vinogradi su tradicija našeg moslavačkog kraja i ono što je bitno da je vinogradarstvo i vinarstvo postalo jedna od važnijih poljoprivredna grana, poglavito zahvaljujući našoj autohtonoj sorti škrlet uz koju su neki vinari počeli raditi ozbiljan posao. Tradicija ovog kraja i statusni simbol su klijet i vinograd. Oduvijek su ljudi na padinama Moslavačke gore uzgajali vinovu lozu i vino. Grad Popovača u potpunosti podupire i pomaže ovakve manifestacije. Vincekovo nam kaže da je bilo dosta spavanja, dosta je odmora i valja početi raditi jer vinograd, kako se kaže, traži slugu, a ne gospodara“ – zaključio je Mišković.

U tradicionalnom obredu vezanom za Vincekovo, inače jednom od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana, kako je pojasnio jedan od osnivača udruge i dugogodišnji predsjednik, Gabrijel Kovačić, orezivanju trsova, domaćinima su se pridružili i gosti. Naime, kako nalaže stari običaj u Moslavini, Prigorju, Zagorju, u cijeloj Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, tri orezane grančice s tri pupa u vodi će se držati negdje u kući kako bi se, kad loza potjera, moglo prognozirati kakva će biti godina. Orezani trs potom se obredno poškropio starim vinom te okitio kobasicama koje znakovito predstavljaju želju za plodnošću i dobrim urodom. Dobro upoznat s ovim običajem je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je ovom prigodom poželio vinogradarima i vinarima što bolju godinu, dobar urod i dobra vina. „Ponosni smo na Moslavinu, na naše vinogradare i podrumare, vrijedne ljude i težake koji već stoljećima uzgajaju vinovu lozu. Zadnjih dva desetljeća napravljen je veliki iskorak u pogled napredovanja vinogradarstva i podrumarstva. Ovaj kraj i ova županija zauzela je značajno mjesto na vinskoj karti Hrvatske. To je važno za naglasiti jer smo uspjeli dosegnuti vrlo visoku razinu u svim segmentima vinogradarstva i proizvodnje vina. Čestitam našim vinarima na tom na trudu. Županija je u tih 20 godina puno učinila upravo na klonskoj selekciji i brendiranju naše najpoznatije sorte vina škrletu, na koji smo jako ponosni. Želimo i dalje nastaviti takav trend. Ulaganja su značajna, ali bez samih vinogradara, ne bismo u tome uspjeli“ – istaknuo je župan Žinić.

Žinić je pohvalio udruživanje moslavačkih vinara. Naime, sedam najvećih moslavačkih vinara okupljenih u Proizvođačku organizaciju Škrlet nedavno su predstavili zajednički projekt od autohtone sorte grožđa škrlet, kupažu dobivenu od odabranog grožđa s najboljih položaja moslavačkih vinara koji proizvode škrlet pod zajedničkom etiketom. Žinić je dodao kako ga u žargonu zovu EU vino, a bit će i službeno vino tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU. Na kraju je vinogradarima poželio dobro vrijeme te daljnji uspješni razvoj vinarstva i lokalnog turizma i u ovoj vinogradarskoj godini u koju smo zakoračili s blagdanom svetoga Vinka.