100. godina Češke besede Međurić

Češka beseda Međurić svečano je proslavila 100 godina svoga postojanja. Obilježavanje je započelo otkrivanjem spomen ploče ispred objekta obitelji Klašterka, gdje je prije 100 godina i osnovana udruga pod nazivom Češka obec koja je značila početak organiziranog djelovanja očuvanja češke kulture i jezika u Međuriću.


  Kako je u svom govoru rekao Josip Šoufek, dugogodišnji bivši čelnik Češke besede Međurić, Češka obec djelovala je pod tim imenom 16 godina u prostoru gostione Klašterka. Vlasnik je uredio prostorije za rad, binu, čitaonicu, okupljali su se učitelji i ostali mještani i vodila ih je želja za očuvanjem svoje kulture i riječi.
 


Svečanoj akademiji u Narodnom domu u Međuriću, prethodila je izložba Nošnje nacionalnih manjina, autorice Slavice Moslavac s naglaskom na nošnju Čeha na ovim prostorima.

Svečanu obljetnicu otvorilo je sadašnje vodstvo Češke besede na čelu s Veliborom Putužakom koji je podsjetio na sve važnije događaje Češke besede u novije vrijeme, istaknuvši kvalitetnu suradnju s brojnim čimbenicima kulturnog, gospodarskog i političkog života. Uređenje Narodnog doma, kako bi se mogli nesmetano baviti svojim kulturnim radom, bio je prioritet posljednjih godina. Tajnik i bivši predsjednik Josip Šoufek održao je prezentaciju kojom je predstavio presjek rada i svih važnijih događaja tijekom dugogodišnjeg rada Češke besede.

Velike zasluge pripadaju Češkoj Republici koja je pomogla u realizaciji toga velikog projekta. Razumijevanje za aktivnosti Češke besede imali su i kutinski gradonačelnici Davor Žmegač, Andrija Rudić i Zlatko Babić na čemu im je aktualni predsjednik Velibor Potužak zahvalio, kao i svim sponzorima i prijateljima Čeha u Međuriću koji su dali svoj obol u organiziranju dosadašnjih aktivnosti, s posebnim naglaskom na najveću od njih „Dožinky“ koje su Česima bile posebno važne jer su po prvi puta održane u Kutini. Ne smije se zaboraviti istaknuti niti uloga Slovaka u Međuriću koji su zajedno s Česima u Narodnom domu, te dijele kulturan život dvaju sličnih naroda u svim aspektima, a često nastupaju u jednim i drugim folklornim i pjevačkim skupinama zajedno.


  Obljetnicu Češke besede pozdravio je saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek, rado viđen gost u Međuriću, koji je čestitao Česima 100. obljetnicu i pohvalio njihov predani rad na očuvanju češke kulture i jezika u svoje ime, ali i u ime Savjeta za nacionalne manjine RH.

Čestitke Česima uputio je i gradonačelnik Zlatko Babić koji je također pohvalio rad Češke besede, njihovo zajedništvo i upornost u očuvanju svoje kulture i jezika na ovim prostorima. Obratio se i predsjednik Saveza Čeha u RH, te ostali prijatelji i gosti uključujući i predstavnike Čeha iz Sisačko moslavačke županije, prijateljskih gradova Rijeke i Ližnjana.



   Slavlje je proteklo uz bogati kulturni program u kojem su nastupile sve sekcije Češke besede Međurić, Češke besede iz Rijeke, Daruvara, učenika OŠ Banova Jaruga, Puhačkog orkestra Češke besede, te slovačke pjevačke skupine „Orava“ i KUD-a Repušnica. Slavlje je potrajalo do kasno u noć uz druženje i pjesmu.