Petrokemija stabilizirala poslovanje u 2019

Kutinska Petrokemija ove će godine ostvariti pozitivan poslovni rezultat, istaknuto je u ponedjeljak u toj tvrtki na predstavljanju nove linije za pakiranje big bagova, investicije vrijedne više od pola milijuna eura.

Za razliku od dosadašnjeg pakiranja proizvoda na paletama i u vrećama od 25 kilograma, sada se primjenjuje praktičnije pakiranje u golemim vrećama od 500 ili 1000 kilograma, a samo u modernizaciju linije pakiranja bit će uloženo oko 3,8 milijuna kuna. Petrokemija je krajem prošle godine uspješno provela dokapitalizaciju, nakon koje su većinski vlasnici kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva postali Ina i Prvo plinarsko društvo (PPD), koji drže nešto više od 54 posto njezinih dionica. Dobrim iskorištenjem proizvodnih kapaciteta, osjetnim unapređenjem prodaje na regionalnom tržištu te povoljnim cijenama energenata, već u prvih devet mjeseci ove godine Petrokemija je ostvarila izvanredan poslovni rezultat, uz neto dobit veću od 120 milijuna kuna te vrlo visoku operativnu dobit, istaknuto je na današnjem predstavljanju nove linije za pakiranje.

Predsjednik Uprave Petrokemije Davor Žmegač ustvrdio je kako su ove godine proveli sve svoje zadaće, a to su u prvom redu stabilizacija operativnog poslovanja te unapređenje prodajne politikei unutarnjih procesa. “Kao što je poznato već iz devetomjesečnog izvješća, Petrokemija je ostvarila izvanredan rezultat, a u zadnjem kvartalu također očekujemo ostvarenje planiranih rezultata, što znači da će cijela 2019. godina završiti vrlo dobro, to jest onako kako smo predstavili novim vlasnicima”, rekao je Žmegač.

Pritom je podsjetio kako je na to utjecali niska cijena plina, koja znatno utječe na poslovanje Petrokemije, kojoj je plin i najvažnija sirovina, te pomaci u prodaji. “Naša je prodaja ove godine učinila golemi iskorak u strukturi tržišta. Snažno smo promijenili strukturu naših kupaca, ponajprije u srednjoeuropskom okruženju i u krugu 500 kilometara od Kutine, gdje smo konkurentni cijenom, kvalitetom i gdje imamo brend, odnosno gdje možemo uz najmanje troškove isporučiti robu. U međuvremenu smo promijenili i strukturu prodane robe kako bismo se prilagodili kupcima”, rekao je Žmegač.

Ulaže se i u razvoj transportnih kapaciteta te se roba za isporuku s paleta prebacuje na big bagove, rekao je, dodajući kako će se ta investicija završiti do Božića ove godine. Žmegač je istaknuo i kako je sve veća potražnja korisnika za big bagovima, što znači da i sami poljoprivrednici sve više uvode nove tehnologije. “S ovim kapacitetima mi ćemo za 100 posto podići prodaju robe u big bagovima, a poslovna je odluka i da komercijalnom cijenom potaknemo poljoprivrednike da koriste ovaj sustav pakiranja mineralnih gnojiva”, rekao je.

Predsjednik Uprave Petrokemije je podsjetio i kako su se sa socijalnim partnerima dogovorili o pravima za sve zaposlenike, kako je do sada već dio radnika napustio kompaniju a planirano je da je napusti ukupno njih oko 350, ali je istodobno pokrenuta i kampanja zapošljavanja do 150 kvalificiranih radnika. “Tražimo inženjere i magistre kemije, strojarstva i tehnologije, bravare, električare i druge, tako da ćemo već u idućoj godini pomladiti kadar”, rekao je Žmegač.

Govoreći o očekivanjima u 2020. i idućim godinama, rekao je kako su svjesni da ih iduće godine očekuju novi izazovi i novi problemi, ali, istaknuo je, nastavit će provoditi model optimizacije poslovanja u svim segmentima, a pokrenut će se i nova faza informatizacije poslovanja Petrokemije.

“Iduće godine će nam glavni zadaci biti da s vlasnicima dogovorimo konačni dizajn Petrokemije, od proizvodnje, prodaje i distribucije do investicija. Kada to učinimo, počinje višegodišnje investicijsko razdoblje, koje će osigurati stabilno poslovanje. Svjesni smo da Petrokemiju i dalje očekuje oštra konkurencija na tržištu, ali sve što je učinjeno ove godine dobra je podloga za iduće korake”, zaključio je Žmegač.