Na groblju u Kutini u planu uređenje Spomen parka sudionicima Domovinskog rata

Donošenjem II. Izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja gradskog groblja u Kutini, kojeg je usvojilo Gradsko vijeće 03. 10. 2019. godine nastali su uvjeti za planiranje jednog novog sadržaja na gradskom groblju – Spomen parka sudionicima Domovinskog rata.

Danas je u vijećnici Grada Kutine održan sastanak na kojem su bili nazočni gradonačelnik Zlatko Babić sa suradnicima,  prof.d. sc. Nenad Lipovac s Arhitektonskog fakulteta Sveučilšta u Zagrebu sa  suradnicima, Krešimir Lenić direktor Komunalnih servisa Kutina sa suradnicima i predstavnici braniteljskih udruga: Damir Badanjak – predsjednik HVIDR-e Grada Kutine i predsjedavajući koordinacije udruga iz Domovinskog rata Grada Kutine, Marko Klasan -predsjednik zajednice udruga HVIDR-a SMŽ, Stjepan Hrastnik – predsjednik udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata SMŽ, Davor Šoštarić – tajnik Udruge SJP „Ris“ Kutina i Miljenko Kosović – predstavnik udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja.


Pročelnica UO za prostorno uređenje i graditeljstvo Snježana Šlabek Ohman upoznala je nazočne sa izmjenama koje donosi novelirani plan gradskog groblja u Kutini. Kao prioritet istaknuta je potreba gradnje kosturnice i Spomen parka sudionicima Domovinskog rata, što je uvjetovano Zakonom o grobljima i Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.
Spomen park planiran je na blagoj istočnoj padini, u središnjem dijelu groblja, neposredno uz postojeću šumu. Potrebno je izraditi idejno rješenje za definiranje sadržaja i načina uređenja te površine a zatim i odgovarajuću projektnu dokumentaciju.


Prof. dr.sc. Nenad Lipovac je kroz više primjera predložio moguće sadržaje i način korištenja prostora. Predstavnici braniteljskih udruga su kroz vrlo konstruktivnu diskusiju podržali inicijativu gradonačelnika Zlatka Babića kako bi Grad Kutina dobio odgovarajuće mjesto na kojem bi uz visoke estetske kriterije bilo omogućeno odavanje počasti i zahvalnosti svim sudionicima Domovinskog rata.(izvor:www.kutina.hr)