In memoriam – Jelica Ferenđa

U Galeriji Muzeja Moslavine sinoć je otvorena likovna izložba “In memoriam -Jelica Ferenđa”. Izložba je postavljena u spomen na likovnu pedagoginju Jelicu Ferenđu koja je niz godina radila  u kutinskim OŠ Mate Lovraka i Zvonimira Franka.
 

Mnogi Kutinčani rado se sjećaju Jelice Ferenđe stoga je ova izložba na neki način i okupljanje prijatelja preminule autorice.  O radovima Jelice Ferenđe govorio je likovni kritičar Stanko Špoljarić rekavši kako Jelica njeguje u prvom redu crtež, stiliziran, intrigantan, i razgiran. Govorio je o njezinim ciklusima od prvog, u kojoj autorica njeguje žensku tematiku, do druge s više animalističkih motiva.

Jelica Ferenđa sigurnim i samosvojnim crtežom dosiže visoku likovnu razinu svakog ostvarenja dajući melodioznošću linija silnice ugođaja za motivske raspone slika. Polazište su realistični okviri prizora s varijantama na temu, otvorenih bogatstvu asocijativnog, a sa stilske strane slobodi ekspresionističkog načina, sa strujanjem crteža predvidljivih kretanja, ali i razložnih obrata. Blagost oblika i ekspresija razrade kreativno je raskršće pristupa koje je Jelicu stalno privlačilo. Shvatila je da likovna slatkorječivost nije pravi put, tek prazna atraktivnost, te je bez kalkuliranja stvarala načinom sinteze likovne siline i lirske konotacije“, istaknuo je Špoljarić.


  Kutinčani su ovom izložbom pokazali da im je stalo do toga da se ime Jelice Ferenđe ne zaboravi, a među njima je i Lidija Vukas Veliki koje je među inicijatorima ove izložbe.
  

U glazbenom dijelu programa sudjelovao je prof. Saša Begović Matošković i Ana Topić učenica OGŠ B. Papandopula.

Ivan Masnec pročitao pjesmu o pevcu, na kajkavskom, koju je napisala prof. Katarine Brkić. Upravo je pijetao čest motiv Jeličinog crteža te nosi određenu simboliku.

Ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić pozdravila je i obitelj preminule autorice koja je ovaj događaj primila na dirljiv način vidjevši da omiljena učiteljica likovne kulture i dalje živi u srcima Kutinčana.


 Izložbu je u ime Grada Kutine otvorila pomoćnica pročelnika za društvene djelatnosti Kornelija Marošević.


BIOGRAFIJA JELICE FERENĐE
Jelica Ferenđa (1944. – 2019.) rođena u Grani kraj Novog Marofa. U Čakovcu je završila gimnaziju i Pedagošku akademiju, studij likovnih umjetnosti. Cijeli svoj radni vijek radila je u Kutini kao likovni pedagog u osnovnim školama. Ilustrirala je dvije zbirke pjesama „Bujice i bregovi“ i „Pečat od magme“ Đure Vidmarovića. IZLOŽBE: Kutina, Novska, Osijek, Varaždinske Toplice, Maribor, Varaždin, Ludbreg, Bjelovar, Zagreb, Novi Marof, Kutina