Završna konferencija projekta “Destinacijska atrakcija Park prirode Lonjsko polje – inovativni programi“

U POU Kutina danas je održana završna konferencija europskog projekta „Destinacijska atrakcija – Park prirode Lonjsko polje – inovativni programi“ koji je uspješno priveden kraju. Predstavljanju projekta nazočili su predstavnici nositelja projekta iz POU Kutina, partneri i predstavnici Grada Kutine. Uz POU Kutina i HZZ PU Kutina, u projektu su sudjelovali i udruga UNO iz Zagreba, Hotel Kutina, te objekt Pentagon.
  

POU Kutina je 4. travnja potpisalo ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od  1.282.800 kn i sredstva su utrošena u potpunosti, što znači da je projekt uspješno priveden kraju.

„Osnovni ciljevi bili su osposobiti 6 predavača i mentora koji će provoditi inovativne programe osposobljavanja za nezaposlene ciljane skupine, te osposobiti 48 nezaposlenih iz tih ciljanih skupina, dakle mlađih od 25, te starijih od 54 godine, te 2 osobe s invaliditetom kroz programe voditelj agro gospodarstva i priprematelj tradicijskih slastica. Možemo se pohvaliti da je u projektu, koji je bio vrlo zahtjevan, sudjelovalo 25 starijih od 54 godine, 20 mlađih od 25 godina, te 3 osobe s invaliditetom, te da je gotovo pola upisanih polaznika završilo programe i dobilo certifikate. 6 predavača i 6 mentora osposobljeno je u području socijalnih usluga, andragoških vještina, radu s osobama s invaliditetom, te poduzetništvu u turizmu čime smo poboljšali njihove pedagoške i stručne vještine“, rekla je Jelena Crnac koja je vodila projekt. 

Tako su u okviru projekta razrađena 3 programa osposobljavanja: program osposobljavanja za predavače i mentore, priprematelja i voditelja tradicijskih slastica i voditelja agroturističkog gospodarstva, a oni će kako je rekla ravnateljica POU kutina, Jasminka Molnar, poslužiti POU Kutina za daljnje edukacije zainteresiranih građana. Molnar je zahvalila i RA MRAV uz pomoć koje je ovaj projekt proveden.
 

Gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić čestitao je Pučkom otvorenom učilištu na uspješnom provedenom projektu, te iskazao zadovoljstvo zapošljavanjem osoba u projektu, ali i osposobljavanjem sugrađana za nove projekte kojemu ovo osposobljavanje može biti temelj za budući posao.
 

Zorica Popović, jedna je od polaznica projekta za koji kaže da je bio vrlo zanimljiv. „Zadovoljna sam sa stjecanjem novih znanja i spoznaja koje su nas educirale kako otvoriti vlastiti OPG, kako se prezentirati, odnositi prema posjetiteljima. Svaka nova znanja su dobrodošla i bit će od koristi onima koji se odluče time dalje baviti“, rekla je Zorica Popović.
 

Kroz projekt je nabavljena i oprema u visini od 172.000 kn koja je raspoređena ne samo na POU nego i na ostale partnere koji će poslužiti i u daljnjoj provedbi u POU Kutina. POU Kutina kroz ovaj je projekt osposobljeno kuhinjom i novim uređajima te su oplemenjene i kuhinje partnera. Među ostalim nabavljena je informatička oprema partnerima projekta, sufinancirane su plaće zaposlenih u projektu, mentora i radne skupine, unaprijeđena je i web stranica POU, izrađen udžbenik na Braillovom pismu za slijepe osobe.
  POU Kutina istovremeno radi i na drugim projektima, a zajedno s RA MRAV uspješno su prijavili i završili već nekoliko projekata iz područja kulture i obrazovanja.