Glumica Judita Franković Brdar – gošća Kutinskih dana znanosti i umjetnosti

Kutinski dani znanosti i umjetnosti 2019. u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Kutina i ove su godine organizirani u SŠ Tina Ujevića, a ovogodišnja gošća bila je glumica Judita Franković Brdar.
  Kutinski Dani znanosti i umjetnosti organiziraju se svake godine u listopadu uz obljetnicu rođenja znamenitog Kutinčana dr. Gustava Barona koji je rođen 16. listopada 1847. g, rektora zagrebačkog sveučilišta i crkvenog dostojanstvenika. Njemu u čast Matica hrvatska sada već tradicionalno u suradnji sa SŠ Tina Ujevića predstavlja osobe koje su porijeklom iz Kutine, a koje su u svojim područjima ostvarile značajna postignuća, bilo da se radi o znanosti, sportu ili umjetnosti. Svoje ime tu je svakako zapisala i glumica Judita Franković Brdar, poznata široj javnosti po svom bogatom filmskom i kazališnom opusu. Judita je svoju je glumačku karijeru započela upravo na kazališnim daskama kutinskog amaterskog kazališta „Beskućnici“ pod kreativnom palicom prof. Ante Juretića koji je već tada uočio njezin talent i zasigurno ju potaknuo na bavljenje ovim poslom. Stoga ne čudi što je prof. Ante Juretić kao član Matice hrvatske kroz svoja rana sjećanja predstavio Juditin rad.
 

 Uvod u predstavljanje Judite Franković Brdar, uz ravnatelja škole Sašu Samboleka, napravili su učenici novinarske radionice SŠ Tina Ujevića koji su predstavili Juditinu biografiju, s osvrtom na njezin studij komparatistike i književnosti, radionice glume od Hrvatske do New Yorka, kazališne predstave, filmove i filmske serije. Osvrnuli su se i na njezinu suradnju s brojnim redateljima poput Vlatke Vorkapić koja ima posebnu ulogu u Juditinom glumačkom razvoju, Daliborom Matanićem i ostalima. „Sonja i bik“, „Majka asfalta“, „Djeca jeseni“, „Počivali u miru“, „Kad zvoni“ samo su dio Juditinih filmskih ostvarenja, dok je njezin plodan rad u kazalištu iznjedrio izvrsnu „Judith French“ i „Titona“ koje smo mogli pogledati i u Kutini, uz brojna druga ostvarenja i projekte.


  Judita je pohvalila mladu novinarsku ekipu, Brunu Pavličića i Doru Brozović, na uloženom trudu, a publici je odgovarala na pitanja bez sustezanja. Osvrnula se na svoje dane djetinjstva provedene u Kutini, osnovnu i srednju školu i sve ono što ju je oblikovalo u osobu kakva je danas, što je s ponosom slušala i njezina majka iz publike. Da se radi o uistinu posebnoj glumici Judita je dokazala i kroz dosad brojne nagrade i priznanja od strane Hrvatskog glumišta, pa nadalje, a ono čime osvaja ljubitelje kazališne i filmske umjetnosti zasigurno je i njezin specifični modni izričaj.
 

Judita Franković Brdar, kao i ostali Kutinčani koji su ostvarili uspješne karijere, bila je dobro raspoložena, pokazala se kao zahvalna sugovornica, a srednjoškolci su za nju imali mnoga pitanja koja se tiču svijeta glume, kazališta, filma i njezinih preferencija. Ono što je poručila svima je da se usude sanjati i vjerovati u ono što vole i žele, te da je loša ocjena iz matematike koja im se sada čini životnom tragedijom, u kasnijem životu – anegdota. S tom lakoćom Judita se i rastala od učenika svoje bivše škole koji, kako se pokazalo, prate njezin rad i postignuća.   

    Profesorica Vesna Jakovljević koja koordinira održavanje ove manifestacije u SŠ Tina Ujevića u ime Matice hrvatske zahvalila je glumici na gostovanju i izrazila zadovoljstvo interesom učenika za ovakvu vrstu događanja, kojemu je u ime Grada Kutine prisustvovala Kornelija Marošević, pomoćnica pročelnika za društvene djelatnosti. (gp)