Dan hospicija u Kutini

Zaklada Sandra Stojić na glavnom je gradskom trgu u Kutini obilježila Svjetski Dan hospicija/palijativne skrbi.
„Palijativna skrb – moja briga, moje pravo!“ moto je pod kojim se ove godine obilježava Dan hospicija. „Svaka osoba ima pravo na palijativnu skrb i na dostojanstvenu brigu do samo kraja. To nije briga samo jednog pojedinca ili zdravstvenog sustava, nego cijele naše lokalne zajednice.“, istaknula je Biserka Stojić, upraviteljica Zaklade Sandra Stojić te je zahvalila brojnim građanima koji su došli na Trg obilježiti Dan palijativne skrbi i na taj način dati potporu Zakladi Sandra Stojić, koja je bila prva i još je uvijek je jedina Zaklada za palijativnu skrb u Hrvatskoj.
Inicijativa za osnivanje zaklade predstavljena je uz Dan hospicija 2010. godine. Zaklada je od tada, u proteklih 10 godina pokrenula i provela brojne projekte i aktivnosti u pružanju pomoći građanima koji su teško bolesni, usamljeni i zaboravljeni. Zaklada je prva u Hrvatskoj osnovala i mobilni tim za palijativnu skrb. Zaklada i danas provodi nekoliko projekata i svakodnevno pomaže i vodi brigu o palijativnim pacijentima. Također Zaklada Sandra Stojić pokrenula je i promjene u sustavu zdravstvene skrbi te svojim prijedlozima i iskustvom sudjeluje u promjenama u zdravstvenom sustavu kako bi palijativna skrbi bilo dostupno pravo pacijenata.
Suzana Fehlen, koordinatorica u Zakladi naglasila je kako je „pravo svakog čovjeka živjeti život oslobođen od simptoma, boli i stresa koje uzrokuje ozbiljna bolest. Skrb mora biti dostupna i nikad nije preskupa.“ Suzana Fehlen zahvalila je svima koji pomažu u aktivnostima Zaklade, a posebno volonterima koji pomažu teško bolesnim građanima.
U programu obilježavanja Dana palijativne skrbi sudjelovali su učenici i profesori OGŠ B. Papandopula, članovi humanitarne udruge Spajalica SŠ Tina Ujevića i Ženski vokalni sastav Rusalke, pjesnikinje Jasna Fuček i Kristina Semenjuk iz Udruge slijepih Grada Ktuine i dijela SMŽ  govorile su stihove iz svojih novih zvučnih zbirki poezije, a Biserka Stojić pročitala je nekoliko pjesama iz zbirke poezije Leptiričina zbirka Sandre Stojić po kojoj je Zaklada i dobila ime.
Na kraju programa okupljeni građani svojim najdražima koji više nisu s nama pisali su poruke koje su ostavili na stablu sjećanja te su u znak pozdrava i sjećanja osobama koje nisu s nama u zrak pustile svjetleće lampione.