Dan bijelog štapa u Udruzi slijepih Grada Kutine i dijela SMŽ

Udruga slijepih Grada Kutine i dijela SMŽ obilježila je međunarodni Dan bijelog štapa, odnosno svjetski Dan slijepih osoba. U programu obilježavanja predstavljeni su rad i aktivnosti udruge tijekom godine te su promovirane audio-zbirke pjesama Jasne Fuček i Kristine Semenjuk, članica Udruge.
Udruga slijepih Grada Kutine i dijela SMŽ najstarija je humanitarna udruga na području Grada Kutine, koja je s radom počela 1955. godine, podsjetila je tajnica Brankica Mudrić. Dodala je kako Udruga svojim aktivnostima nastoji senzibilizirati javnost za potrebe slijepih i slabovidnih osoba te članovima udruge pružiti konkretnu pomoć. „I danas je uloga Udruge slijepih da stvaranjem tehničkih i drugih uvjeta za poboljšanje zdravstvenog stanja članova i senzibiliziranje javnosti za potrebe slijepih osoba. Ne smijemo zaboraviti i bogat društveni život koji okuplja članove Udruge i ispunjava njihove male, ljudske potrebe. Udruga će i dalje poticati i afirmirati literarno i glazbeno stvaralaštvo članova te će Udruga i dalje uporno i ustrajno raditi na poboljšanju kvalitete života slabovidnih i slijepih osoba.“ Naglasila je tajnica Udruge Branika Mudrić.
Udruga je i ove godine provela nekoliko projekata s ciljem unapređenje kvalitete života svojih članova. Jedan od projekata je i izdavanje audio-zbirki poezije članica Udruge Jasne Fuček i Kristine Semenjuk, koje su i govorile svoje stihove u programu svečanosti.

“Bijeli štap je najjednostavnije pomagalo koje slijepim osobama omogućuje samostalno kretanje, a ujedno svojom bijelom bojom upozorava na slijepu osobu koja može imati poteškoća u snalaženju u prostoru i kojoj treba pomoć. Udruga slijepih Grada Kutine počela je sa radom 1955. godine. Danas djeluje na području gradova; Kutina, Popovača i Novska te općina; Velika Ludina, Lipovljani i Jasenovac sa oko 80 članova. Surađujemo i sa ostalim srodnim udrugama čiji su članovi osobe sa invaliditetom.” Istaknuo je predsjednik Udruge Mario Merhaut. T010 Mario MERHAUT „Kad zažmirimo donekle možemo proviriti u svijet u kojem žive članovi Udruge slijepi. Osjetimo čvrst duh. I mi zdravi trebamo ojačati duh i bolje upoznati naše sugrađane jer malo znamo jedni o drugima i o tome kako osoba s invaliditetom živi. Zato trebamo stalno unapređivati odnose osoba s invaliditetom i ostalih građana.”, rekao je Josip Mišković, gradonačelnik Popovače u ime svih gradova i općina na čijem području djeluje Udruga slijepih. Pročelnik za UO za društvene djelatnosti Grada Kutine Željko Tomičić pohvalio je rad Udruge te im je čestitao i zahvalio na projektima kojima daju doprinos društvenom i kulturnom životu grada Kutine. T020 Željko TOMIČIĆ. U prigodnom programu svečanog obilježavanja Dana bijelog štapa predstavljene su aktivnosti i programi Udruge slijepih Grada Kutine i dijela SMŽ kroz izložbe predmeta nastalih na kreativnim radionicama te u glazbenom programu.

Mario Merhaut, predsjednik Udruge slijepih Grada Kutine i dijela SMŽ

 „Kad zažmirimo donekle možemo proviriti u svijet u kojem žive članovi Udruge slijepi. Osjetimo čvrst duh. I mi zdravi trebamo ojačati duh i bolje upoznati naše sugrađane jer malo znamo jedni o drugima i o tome kako osoba s invaliditetom živi. Zato trebamo stalno unapređivati odnose osoba s invaliditetom i ostalih građana.”, rekao je Josip Mišković, gradonačelnik Popovače u ime svih gradova i općina na čijem području djeluje Udruga slijepih. Pročelnik za UO za društvene djelatnosti Grada Kutine Željko Tomičić pohvalio je rad Udruge te im je čestitao i zahvalio na projektima kojima daju doprinos društvenom i kulturnom životu grada Kutine. T020 Željko TOMIČIĆ. U prigodnom programu svečanog obilježavanja Dana bijelog štapa predstavljene su aktivnosti i programi Udruge slijepih Grada Kutine i dijela SMŽ kroz izložbe predmeta nastalih na kreativnim radionicama te u glazbenom programu.

Željko Tomičić, pročelnik UO za društvene djelatnosti Grada Kutine

U prigodnom programu svečanog obilježavanja Dana bijelog štapa predstavljene su aktivnosti i programi Udruge slijepih Grada Kutine i dijela SMŽ kroz izložbe predmeta nastalih na kreativnim radionicama te u glazbenom programu.