28. obljetnica oslobađanja Bujavice

U Bujavici je obilježena 28. Obljetnica oslobađanja tog mjesta na istočnoj granici područja Grada Kutine. Prvu oslobodilačku akciju izveli su pripadnici I. satnije „Ruža Hrvatska“ 56. Samostalne bojne Kutina.
Zapovjednik satnije Zdenko Vugrinović podsjetio je kako je akcije izvedena 14. Listopada 1991. godine i zahvalio predstavnicima Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnicima Grada Kutine i Sisačko-moslavačke županije te članovima MK Vilenjacima Kutina što su se odazvali pozivu i sudjelovali u obilježavanju ove važne obljetnice Domovinskog rata.

Zdenko Vugrinović, zapovjednik I. satnije Ruža Hrvatska 56. samostalne bojne HV Kutina

Ivan Desić, zapovjednik voda izviđača u sastavu 56. samostalne bojne sa svojom je jedinicom prvi ušao u Bujavicu tog 14. listopada 1991. godine.

Ivan Desić, zapovjednik izviđačkog voda 56. samostalne bojne HV Kutina

Bujavica je prvo oslobođeno mjesto u Domovinskom ratu i zato smo ponosni na našu kutinsku 56. Bojnu, rekao je Zvonimir Fuček, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca. „Danas je poseban dan, obilježavamo što je 56. Bojna izvela prvu oslobodilačku akciju u Hrvatskoj. Tom akcijom je započelo oslobađanje Hrvatske. Naši su dečki prvi ušli u Bujavicu i prvi su oslobodili dio tada okupiranog teritorija Hrvatske.“ Župan Ivo Žinić, prvi je put ove godine sudjelovao u obilježavanju oslobađanja prvog mjesta u Domovinskom ratu te je izrazio ponos zbog uspješne akcije kutinske 56. samostalne bojne i čestitao pripadnicima bojne. 

Ivo Žinić, župan SMŽ

T130 Ivo ŽINIĆ Gradonačelnik Kutine rekao je kako osjeća ponos i zahvalnost za sve što su branitelji i njihove obitelji dali u Domovinskom ratu i što su nastavili davati u miru rata.

Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine

 Sudionici obilježavanja akcije oslobađanja Bujavice, prvog oslobođenog naseljenog mjesta u Domovinskom ratu završena je u Janja Lipi odavanjem počasti kod spomenika žrtvama stradalima nakon II. svjetskog rata.