Ministrica Blaženka Divjak posjetila kutinsku OŠ V. Vidrića

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak danas je posjetila kutinsku Osnovnu školu Vladimira Vidrića. Povod posjeta je isporuka prijenosnih računala za učitelje i nastavnike u sklopu projekta e-škole. OŠ Vladimira Vidrića prva je u Kutini počela s provođenjem kurikularne reforme kao jedina  eksperimentalna škola u Kutini, a ove godine nastavlja kako s eksperimentalnim tako i frontalnim provođenjem programa reforme obrazovanja. Danas su učitelji dobili tablete, a riječ je o prvoj fazi isporuke prijenosnih računala. “To je velika pomoć u provođenju programa ali i doprinos podizanju razine digitalne zrelosti škola, jer digitalna transformacija je nešto što je zahtjev 4. industrijske revolucije“, rekla je ministrica ulazeći u školu gdje su je uz ravnateljicu škole Snježanu Coha i gradonačelnika Kutine Zlatka Babića, dočekali predstavnici Dječjeg Gradskog vijeća Kutine i ostali učenici škole.

Školama će u prvoj fazi biti dodijeljeno 26.350 računala, a riječ je o opremanju vrijednom 98,59 mln kn iz EU fondova kroz program e-škola, rekla je ministrica Divjak, te nabrojala druga investiranja u školstvo u RH: „Školama je dodijeljeno 43 milijuna kuna za opremanje kabineta, za opremanje školskih knjižnica osigurano je 5,2 milijuna kuna, a sada su na putu osim prijenosnih računala i tableti. Tableti za učenike stići će do kraja godine, a nabavljaju se i ormarići za punjenje tableta, projektori itd”.

 Pomoćnica ravnatelja CARNET-a Andrijana Prskalo Maček naglasila je kako je u prvoj fazi laptopima opremljena 151 škola u RH, te je u planu podizanje digitalne zrelosti u svim školama u drugoj fazi ovog procesa. “EU projekt vrijedan je 1 milijardu i 350 mln kn, a CARNET kao korisnik projekta ima i partnere. Nabavka laptopa je mali dio posla, slijedi uvođenje wireless mreže u sve škole i niz drugih hardverskih komponenti. Naglasak je na edukacijama nastavnika i podizanju njihovih kompetencija“, rekla je Prskalo Maček.

 Ravnateljica škole Snježana Coha sretna je što su učitelji dobili laptope koji će omogućiti kvalitetno provođenje nastave: “Mi smo cijelu godinu u eksperimentu. Ovi laptopi će učiteljima dobro doći, jer cijela reforma se nosi na leđima učitelja koji vrijedno rade cijele godine, te se zahvaljujem i u njihovo ime. Učenici nam napreduju jer su duže vrijeme u eksperimentu. Ne smijemo tu izostaviti niti Grad koji nam je pomogao u kabliranju i da spremni uđemo u eksperiment“. Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić rekao je na koji način Grad Kutina podupire školstvo: “Mi kao osnivač radimo na tome da škole imaju svu potrebnu infrastrukturu, učenicima smo omogućili da dobiju besplatne udžbenike, radne bilježnice, prijevoz itd. Škole su energetski obnovljene i tu smo uložili oko 15 mln kn tako da možemo biti zadovoljni“, rekao je gradonačelnik.  

Minisitrica Divjak ušla je u razrede, obišla učenike i učitelje kako bi prisustvovala samom procesu nastave, te izrazila zadovoljstvo provedbom nastave. Profesorica hrvatskog jezika Spomenka Bešlić rekla je kako je nova oprema važna kako za učenike, tako i za nastavnike, te da će im zasigurno pomoći u kvalitetnom provođenju novih programa.    

Tableti za učenike, kako je najavljeno, doći će do kraja godine, a učenici im se raduju. Kako su nam rekla djeca 5. razreda novi način poučavanja jako im  se sviđa, a najvećom prednošću ističu zanimljivost i lakoću stjecanja znanja. Minisitrica je zahvalila ravnateljici i svim nastavnicima na uspješnom provođenju reforme s kojom su krenuli kao eksperimentalna škola, te ju nastavljaju i frontalno, kao i Gradu Kutini na potpori školama.