Grad Kutina i APN potpisali predugovor za izgradnju zgrade na trgu

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić s direktorom Agencije za promet nekretnina Slavkom Čukeljom potpisao je danas u Kutini predugovor o međusobnim pravima i obvezama vezano uz izgradnju zgrade po programu POS-a na trgu dr. Franje Tuđmana.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i načelnik Sektora za stambeno zbrinjavanje iz Ministarstva hrvatskih branitelja Željko Motik sa suradnikom, pročelnici upravnih odjela Grada Kutine, te predstavnici hrvatskih branitelja Damir Badanjak i Damir Markuš.

  „Potpisivanje ovog predugovora je znak da je Grad Kutina izvršio sve potrebne obveze, isto kao i APN, te da imamo i suglasnost Ministarstva branitelja da bude jedan od suradnika u ovom projektu. Zgrada bi se sastojala od dva dijela, jedna dio odnosi se na 12 stanova za HRVI branitelje, a drugih 15 stanova bilo bi prema programu POS-a“, rekao je gradonačelnik Babić uoči potpisivanja predugovora.

Istaknuo je kako za izgradnju ove višefunkcionalne zgrade postoji nekoliko razloga, a na prvo mjesto stavio je zbrinjavanje hrvatskih branitelja. Uz to, ovim projektom osigurat će se dom mladim obiteljima, u gospodarskom smislu bit će omogućena kupnja poslovnih prostora, a od društvenog značaja bit će multifunkcionalna dvorana koja Kutini nedostaje.
 

„Grad Kutina odradio je lavovski dio posla, izradio, naručio i platio projektnu dokumentaciju, te osigurao atraktivno građevinsko zemljište. Sam predugovor daje nove dužnosti objema stranama. Što se tiče grada oni bi trebali osigurati komunalnu infrastrukturu i priključke i sudjelovati do konačnog završetka, a APN se obvezuje da nakon potpisivanja predugovora preuzme zemljište u svoje vlasništvo i stekne investitorska prava da bi mogao dalje raspisati postupke javne nabave za izvođača i nadzor radova“, rekao je direktor APN-a.

  Željko Motik iz Ministarstva hrvatskih branitelja pohvalio je ideju gradnje stanova za stradalnike Domovinskog rata, te rekao kako se Ministarstvo od početka aktivno uključilo u ovaj projekt. „Mi smo financijska sredstava za tu namjenu osigurali prilikom same ideje i imamo ih i danas. Trenutno ne sudjelujemo u potpisivanju ugovora, već ćemo naknadno s APN-om koji će biti  nositelj projekta zaključiti ugovor o kupoprodaji stanova, a za što smo proveli anketu među braniteljskom populacijom“, rekao je Motik.

Pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Krmelić kratko je prezentirao cjelokupan projekt, s detaljima same zgrade na ukupnoj površini od 3000 m2. Naglasio je kako će vlasnicima stanova pripadati i prostor spremišta, garažno i parkirno mjesto. Dodao je kako cjelokupno rješenje ovog prostora na trgu dr. Franje Tuđmana uključuje i izgradnju mosta preko Kutinice koji će doprinijeti prometnoj povezanosti i zaokružiti središnji prostor grada, no troškove izgradnje mosta snosit će Grad Kutina što će se financirati putem kredita.

Što se tiče narednog tijeka aktivnosti Babić najavljuje izradu detaljnih troškovnika, te postupak javne nabave, tako da se izgradnja zgrade planira u proljeće odnosno negdje u 3. ili 4. mjesecu kada se, početkom gradnje, očekuje i potpisivanje ugovora s budućim vlasnicima stanova. Tada će se znati i finalna cijena jediničnog kvadrata stana.