Eko Moslavina i OŠ M. Lovraka zajedno za čist okoliš

Eko Moslavina u povodu najveće svjetske ekološke akcije volontera Jedan dan za čist okoliš učenicima najstarije kutinske OŠ Mate Lovraka darovala je posude za odvojeno sakupljanje korisnog otpada te im je predstavila mobilno reciklažno dvorište.
„Svaki dan je dan za čist okoliš. Ako otpad svakodnevno razvrstavamo okoliš čuvamo čistim i štitimo prirodu. Tako sad u školi imate posude za odvojeno sakupljanje otpada. Kod kuće otpad također razvrstavamo, a onaj otpad za kojeg nemamo posude odlažemo u mobilno reciklažno dvorište koje obilazi sva mjesta na području Grada Kutine. Tako u svom mjestu u mobilnom reciklažnom dvorištu možete odložiti 33 vrste korisnog otpada. Hvala vam što razvrstavate otpad i brinete o okolišu i prirodi!“ rekla je učenicima Adrijana Cvrtila, direktorica Eko Moslavine.
Zelena čistka – jedan dan za čist okoliš, dio je globalne akcije World Cleanup Day koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva. Cilj je u jednom danu ukloniti što veće količine ilegalno odloženog otpada. Ideja je 2008. godine krenula iz estonske građanske inicijative Let’s do it! (Učinimo to!), koja je organizirala akciju u kojoj je sudjelovalo 50.000 volontera, koji su u jednom danu očistili 10.000 tona otpada s budžetom od 500.000 eura. U normalnim okolnostima državi bi za to bile potrebne 3 godine i više od 22 milijuna eura!
„Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš“, akcija je usmjerena ka podizanju svijesti građana Hrvatske o važnosti osobne brige za okoliš. Gomilanje otpada je veliki problem današnjice koji utječe na kvalitetu življenja ljudi, ali i situacija u okolišu. Promjena navika svakog pojedinca, ali i organizacija, poduzeća i institucija, jedini je način da se očuvaju prirodne ljepote i dobra, te osigura ljepša i zdravija budućnost kojemu je cilj podizanje svijesti građana Hrvatske i njihovom odnosu prema okolišu.