Digitalizacija javne uprave u Kutini – predstavljena Udruzi gradova

U hotelu Panorama, od 25. do 27. rujna 2019. godine održana je LC Konferencija Panorama 2019. koju organiziraju Libusoft Cicom d.o.o. i Udruga Gradova. U sklopu konferencije, gradonačelnik Zlatko Babić 26. rujna sudjelovao je na 10. Savjetovanju pročelnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave kako bi predstavio napredak i programe koji se implementiraju u Gradu.
Gradonačelnik Kutine održao je predavanje na temu digitalizacije javne uprave na primjeru grada Kutine. Prema njemu, bit definicije i opisa pametnog grada je zajednica koja prepoznaje vrijednost u rješavanju svojih izazova kroz inovacije i suradnju, te primjenom novih tehnologija i izvora podataka za javnu dobrobit.
Bitno je istaknuti kako je Kutina primjer dobre prakse kako se uključivanjem građana u rad tijela javne uprave donose transparentnije odluke i kako građani u svakom trenutku imaju uvid u gradske financije. Kutina je prvi grad u Hrvatskoj koji je implementirao Gradsku riznicu, nastavno i uredsko poslovanje te uspostavio sustav unutrašnje kontrole (FMC – Financial Management and Control). U 2017. godini proširuje se riznica na osnovne škole, proširuje se primjena uredskog poslovanja na cjelokupno poslovanje Grada Kutine te se implementiraju iČelnik rješenja i Registar nekretnina.
Nakon toga, uspostavljen je On-line uvid u predmete građana (SIG-Sustav Informiranja Građana) i WEB uredsko poslovanje – uz daljnja unapređenja rješenja usmjerena zadovoljavanju poslovnih potreba i prioriteta Grada, iProračun, biti će omogućen uvid u Financijske kartice građana i izdane račune uz mogućnost plaćanja putem 2D barcode i Internet bankarstva – 2020, ‘Open data’ portal – uvid u informacije – 2020 kao i CRM sustav za komunikacija s Građanima.
Digitalizacijom javne uprave nastoji se olakšati čelnim funkcijama Grada odlučivanje i upravljanje, pružiti građanima uvid u funkcioniranje grada na njihovu korist, olakšati svakodnevni život nizom elektroničkih usluga koje se odnose ili na informiranje o osobnim podacima ili na komunikaciju s raznim službama i pružateljima komunalnih i ostalih usluga te pružiti potencijalnim investitorima uvid u strukturu grada kako bi im se olakšala odluka investiranja u Grad. Na primjeru grada Kutine mogu i drugi gradovi uočiti potencijal koji nudi digitalizacija tijela javne uprave te olakšati donošenje odluka u svojoj okolini. (izvor: www.kutina.hr)